ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα μικρά οινοποιεία των Κυκλάδων

Share

Επισκέψεις για δοκιμές κρασιών με άρωμα Αιγαίου

Κάνουμε ένα καλοκαιρινό σαφάρι στα μικρά οινοποιεία των νησιών, με ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, βόλτα στους αμπελώνες με τις τοπικές ποικιλίες και, βέβαια, δοκιμή των καλύτερων ετικετών. Αν είστε σε κάποιο από αυτά τα νησιά, βάλτε το στο πρόγραμμα…

Στις διακοπές είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από την πεπατημένη και να ζήσουμε ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο οινοτουρισμός. Σε πολλά νησιά τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν κουκλίστικα οινοποιεία με μικρή παραγωγή, που επενδύουν σε τοπικές και συχνά σπάνιες ποικιλίες, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό terroir και τα αρώματα του κάθε μέρους. Ειδικά στην περίπτωση των Κυκλάδων, υπάρχουν αρκετές καινούργιες και μερικές παλιές οινοπαραγωγικές μονάδες, που προσφέρουν ξεχωριστή οινική εμπειρία, σε συνδυασμό με την περιήγηση στους πανέμορφους αμπελώνες, που άλλοτε σκαρφαλώνουν στις βόρειες πλευρές του εκάστοτε νησιού και άλλοτε φτάνουν μέχρι και δίπλα στο κύμα. Εκεί καλλιεργούνται ιντριγκαδόρικες ποικιλίες, με αιχμή του δόρατος τον διάσημο πλέον πρεσβευτή Ασύρτικο. Ακολουθεί μια σειρά από σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, όπως είναι η Μανδηλαριά, το Αϊδάνι, το Αθήρι, το Μαυροτράγανο, η Μονεμβασιά και αρκετές σπάνιες και πολύ ιδιαίτερες, που αξίζουν δοκιμή, όπως η βάφτρα από την Πάρο, το Σεριφιώτικο από τη Μήλο, το Ποταμίσι και το Κουμάρι από την Τήνο, η Κουντούρα από τη Νάξο, το Τσαμπάτο και το Πλατύραχο από τη Σέριφο.
Όλες αυτές μπορείτε να τις γνωρίσετε αν βρεθείτε στις Κυκλάδες τον Αύγουστό ή το Σεπτέμβριο, με extra bonus να δείτε από κοντά τον τρύγο ή ακόμα και κάποιες από τις διαδικασίες παραγωγής. Να, λοιπόν, μερικά από τα οινοποιεία που μπορείτε επισκεφτείτε…

Οινοποιείο Μάναλη- Σίκινος

Σε ένα μαγευτικό σημείο, ψηλά στο βουνό, με περιμετρική θέα τους αμπελώνες και τη θάλασσα, το οινοποιείο της οικογένειας Μάναλη από το 2008 αποτελεί οπωσδήποτε προορισμό για όσους βρίσκονται στη Σίκινο. Η θέα είναι απαράμιλλη, ειδικά από τις βεράντες του. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους από τις 18:00 το απόγευμα και να δοκιμάσουν τα κρασιά, επιλέγοντας αυτά που θέλουν για να συνοδεύσουν τα νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, που σερβίρονται στο εστιατόριο του οινοποιείου στη μεγάλη βεράντα.

Από τα κρασιά τους ξεχωρίζει το “εν Λευκώ”, ένα παιχνιδιάρικο φρουτώδες, που προκύπτει από την ένωση του Ασύρτικου, με Αϊδάνι και Μονεμβασιά. Γι’ αυτούς που θέλουν κάποιο ερυθρό, το “εν Θερμώ” είναι πολύ καλό. Στη σύνθεση του παντρεύει δυνατές ερυθρές ποικιλίες, το Μαυροτράγανο, τη Μανδηλαριά, το Φωκιανό και τη Λημνιώνα. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό, με αρώματα μπαχαρικών και ώριμων φρούτων, που μένουν αρκετά στην επίγευση (Σίκινος, 6932272854).

Μωραΐτης – Πάρος

Εδώ έχουμε ένα από τα εμβληματικά οινοποιεία των Κυκλάδων. Η οικογένεια Μωραΐτη έχει μεγάλη ιστορία όσον αφορά το κρασί, που περνάει από γενιά σε γενιά. Όλα ξεκίνησαν το 1910, από τον Μανώλη Μωραΐτη και από τότε δεν έχουν σταματήσει να παράγουν κρασιά και να εξελίσσονται. Το 1980 ανέλαβε πολύ δυναμικά η τρίτη γενιά, με τον Μανώλη Μωραΐτη στα ηνία να κάνει πολλές αναβαθμίσεις, τόσο στο οινοποιείο, όσο και στους αμπελώνες, με νέες φυτεύσεις, ακόμα και στα κρασιά. Μέσα σ’ αυτό το εξελικτικό ρεύμα μπήκαν και τα παιδιά του, ο Θοδωρής, που σπούδασε οινολογία και ο Σάββας, που τελείωσε οικονομικά και πλέον το οινοποιείο έχει εκσυγχρονιστεί και τα κρασιά αποτελούν μερικά από τα καλύτερα δείγματα νησιώτικων κρασιών. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας (περίπου 150 στρέμματα) βρίσκονται σε επιλεγμένες περιοχές της Πάρου, κυρίως στους Άγιου Ανάργουρους, στον Αμπελά, στο Υστέρνι, στην Κολυμπήθρα και τον Σταυρό. Εκεί ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες Μονεμβασιά, Μανδηλαριά, Αϊδάνι μαύρο, Βάφτρα και οι ελληνικές Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Η βόλτα στο οινοποιείο, εκτός από τη δοκιμή των κρασιών, αξίζει και για τον χώρο, που αποτελεί στην ουσία ένα πολιτιστικό οινοχώρο με πολλά highlights, κυρίως τα παλιά μηχανήματα, εργαλεία και εξοπλισμό για την παραγωγή του κρασιού. Ανάμεσα στα κρασιά, αξίζει να δοκιμάσετε από τα λευκά τη φινετσάτη και αρωματική Συλλογή Μωραΐτη από το ντουέτο Ασύρτικο-Μαλαγουζιά και το ερυθρό Πάρος Reserve από το επίσης δυνατό ζευγάρι Μανδηλαριά και Μονεμβασιά. Ένα πολύ ωραίο κρασί, στρογγυλό, που ευωδιάζει σοκολάτα μαζί με δαμάσκηνα και κεράσια.

Οινοποιείο Κωνσταντάκη- Μήλος

Σε μια ακόμα πανέμορφη τοποθεσία, στο ψαροχώρι Πολλώνια, είναι το αναπάντεχο οινοποιείο του Κώστα, που πήρε την άδεια λειτουργίας μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Ήδη παράγει μια καλή σειρά με τον τίτλο Σπηλιά, που δεν είναι καθόλου τυχαίος. Το ίδιο το οινοποιείο σε μεγάλο μέρος του είναι ένα εντυπωσιακό υπόσκαφο. Βρίσκεται κάτω από το έδαφος… Εκεί, ξεκουράζονται τα κρασιά σε ιδανικές φυσικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Αρκετά πριν από την ωρίμανση και την παραγωγή, οι ποικιλίες Σαββατιανό, Μανδηλαριά, Σεριφιώτικο, Ασύρτικο, Μοσχάτο και Μαυροτράγανο καλλιεργούνται με προσοχή στο ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου και στη συνέχεια οινοποιούνται με αυτόχθονες ζύμες. Πρέπει να δοκιμάσετε το ευχάριστο Σπηλιά λευκό, από το ζευγάρι Σαββατιανό, Σεριφιώτικο και το γοητευτικό ροζέ Σπηλιά, αποκλειστικά από Μανδηλάρι.

Οινοποιείο Σύρου – Σύρος

Ο οινολόγος Νίκος Χατζάκης συμπλήρωσε με το καλύτερο τρόπο το οινικό κενό της Σύρου. Μετά από μια σημαντική πορεία στην Αθήνα, επέλεξε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να δημιουργήσει στην περιοχή Λαγκάδα, στα Τάλαντα, ένα μπουτίκ οινοποιείο, που έχει ψυχή και γνώση.

Το οινοποιείο της Σύρου με την υπογραφή του Νίκου κυκλοφόρησε το 2011 το πρώτο κρασί, τη Φάμπρικα, που αμέσως έγινε ανάρπαστο -και όχι μόνο στην Σύρο. Η Μονεμβασία έδεσε απόλυτα με τη Λευκή Κουντούρα και έδωσε ένα κρασί με ωραίες νότες ροδάκινου, αχλαδιού και ανανά. Το στόμα βγάζει μια εξαιρετική φρεσκάδα ενώ είναι γεμάτο από αρώματα. Λίγα χρόνια αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη ετικέτα, μια εξίσου εξαιρετική δουλειά με όνομα “Σαν τα Μάραθα”, εμπνευσμένο από τις μαραθιές που πρωταγωνιστούν στο νησί. Το “Σαν Τα Μάραθα” είναι ένα αλλιώτικο Ασύρτικο, πολύ ζωηρό, ζωντανό και σπιρτόζικο, με φουλ αρώματα εσπεριδοειδών, εμπλουτισμένα με νότες βοτανικές και γήινες.

Σε αυτά τα δυο λευκά, προστίθεται ένα must taste ερυθρό, το Φάμπρικα από Μανδηλαριά με όμορφα αρώματα κερασιού, ντομάτας και βανίλιας και ένα στόμα βελούδινο και πλούσιο. Όλα τα κρασιά βγάζουν κυκλαδίτικο χαρακτήρα και ταιριάζουν ιδανικά με όλες τις γευστικές προτάσεις της Σύρου, κάτι που κουμπώνει και με τη φιλοσοφία του Νίκου. (Τάλαντα, 2281061617)

Οινοποιείο Φόνσου – Τήνος

Ο Χρήστος Φόνσος δημιούργησε το 1997 στην Κώμη της Τήνου, μια μικρή μονάδα για να στεγάσει την αγάπη του για το κρασί. Στο κουκλίστικο οινοποιείο έρχονται τα σταφύλια από τις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε εντυπωσιακές αναβαθμίδες. Ανάμεσα στις ποικιλίες, ξεχωρίζουν οι σπάνιες Ποταμίσι, Κουμάρι και Μαυροποτάμισο. Μετά την ξενάγηση στους αμπελώνες και στο οινοποιείο, αξίζει να δοκιμάσετε το ερυθρό Μπελώνης από μαύρο Ποταμίσι με τα αρώματα των μαύρων φρούτων και το λευκό Μαθιούλης από την ανάμειξη Ποταμίσι με Μονεμβασιά και Μοσχάτο (Κώμη, 2283051048).

Οινοποιείο Κορρέ – Νάξος

Η οικογένεια Κορρέ έχει παράδοση στο κρασί, όπως και το νησί της Νάξου, που παράγει κρασιά από την αρχαιότητα. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες απλώνονται στην προικισμένη περιοχή της Αγίας Κορωνίδας και είναι γεμάτοι με Μονεμβασιά, Κουντούρα, Σεριφιώτικο, Αθήρι, Αϊδάνι, Κουμαριανό, Φωκιανό και Μανδηλαριά. Από αυτές τις ποικιλίες προκύπτουν αξιόλογα κρασιά. Ενδεικτικά, όταν βρεθείτε στο νησί ή στο οινοποιείο, δοκιμάστε το λευκό από την σύνθεση Μονεμβασιά, Αϊδάνι και Σαββατιανό και το κόκκινο από Φωκιανό.

Οινοποιείο Χρυσολωρά – Σέριφος

Ο Χρήστος Χρυσολωράς κατάφερε να αναβιώσει το αμπέλι και το κρασί στη Σέριφο και δημιουργώντας ένα μικρό οινοποιείο να διευρύνει τους οινικούς μας ορίζοντες κυρίως με τις γηγενείς ποικιλίες που δουλεύει.

Κάνοντας βιολογική καλλιέργεια και με μικρές στρεμματικές αποδόσεις βγάζει πρωτότυπα κρασιά από Τσαμπάτο, Ψαροσύρικο, Πλατύρραχο μαζί με τις γνωστές Μανδηλαριά, Μονεμβασιά και Αϊδάνι. Με την επίσκεψη σας, ο Χρήστος θα σας αποκαλύψει όλα τα μυστικά των ποικιλιών και την ιστορία των κρασιών στη Σέριφο (Σέριφος, 2281051216).

Οινοποιείο Vassaltis – Σαντορίνη

Τη διάσημη οινικά Σαντορίνη επέλεξαν τρεις νέοι άνθρωποι για να δημιουργήσουν ένα οινοποιείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε έναν σύγχρονο, κομψό και εντυπωσιακό χώρο. Στο Βούρβουλο, πηγαίνοντας προς την Οία, ο Γιάννης Βαλαμπούς, ο Ηλίας Ρουσσάκης και ο Γιάννης Παπαοικονόμου έφεραν ένα νέο αέρα στο νησί, μια φρεσκαρισμένη εκδοχή της Σαντορίνης και ένα επισκέψιμο οινοποιείο υψηλών στάνταρ.

Στον χώρο μιλάει η minimal αισθητική λευκού και μαύρου και στα κρασιά μιλάει το terroir. Κάθε αμπελοτεμάχιο οινοποιείται ξεχωριστά και μετά, με πολλή προσοχή, προκύπτουν τα χαρμάνια. Πρέπει να δοκιμάσετε τη Σαντορίνη ΠΟΠ, ένα πληθωρικό κρασί με νεύρο και χαρακτήρα, τον Νασίτη, στον οποίο κυριαρχούν το Αϊδάνι και το Αθήρι και το Βάσανος από 100% Μανδηλαριά (Βούρβουλος- 2286022211).

Πηγή

To Top