Ρεκόρ «μαύρης διακίνησης» στο κρασί
OΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στην παραοικονομία και τη «μαύρη» διακίνηση, ενώ η Κομισιόν στέλνει μήνυμα ότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τα ελληνικά κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Παρότι μάλιστα η φετινή Δήλωση Συγκομιδής δίνει επιδότηση για τη λήψη άδειας φύτευσης αμπέλου, χιλιάδες αμπελουργοί γυρίζουν την πλάτη και δεν υποβάλλουν τη σχετική δήλωση.
Στα τέλη του μήνα λήγει η καταληκτική ημερομηνία ψηφιακής υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς, αλλά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ψηφιακά 17.305 δηλώσεις έναντι 26.430 πέρυσι, ενώ σε μερικές περιφέρειες της χώρας ο αριθμός τους είναι δραματικά χαμηλός. Και αυτό παρά την αυξημένη βαρύτητα που αποκτούν, αφού η υποβολή τους θα οριστεί ως προϋπόθεση ένταξης των παραγωγών στο κριτήριο προτεραιότητας «Συμπεριφορά παραγωγού», ώστε να πριμοδοτηθεί η αίτησή τους για λήψη νέας άδειας φύτευσης.
Κοινοτικό δίκαιο
Αν και από το κοινοτικό δίκαιο η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής είναι υποχρεωτική και θεωρείται ως μοναδική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της παραγωγής σταφυλιών ως νόμιμης, η δήλωση πλέον θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των αμπελουργών στα προγράμματα αναδιάρθρωσης και η υποβολή της θα δίνει πριμ για τη λήψη άδειας φύτευσης.
Σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας παρατηρείται έντονη υστέρηση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής όχι μόνον ως προς τον χαμηλό αριθμό των παραγωγών που τις υποβάλλουν σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, αλλά και όσον αφορά τους ρυθμούς υποβολής, οι οποίοι είναι δραστικά χαμηλότεροι από την περσινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), οι περιφέρειες στις οποίες παρατηρείται μικρότερος αριθμός υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία είναι της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των αμπελουργών στις υπόλοιπες περιφέρειες ο αριθμός των παραγωγών που υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής είναι ικανοποιητικός, αφού μόνο το 20,95% των παραγωγών σε επίπεδο της χώρας υποβάλλει Δηλώσεις Συγκομιδής, με τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής και Κρήτης να υστερούν κατά πολύ, σε σχετική σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.
Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνουν ότι ένας από τους λόγους της απροθυμίας των παραγωγών να υποβάλουν τη δήλωση έχει να κάνει με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που έχει προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην αγορά, με τη λαθραία διακίνηση κρασιού να έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πριν.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αυτό που αποτυπώνεται είναι έξαρση της παραοικονομίας και απώλειες εσόδων ΦΠΑ. Η λαθραία διακίνηση κρασιού έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πριν. Τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής χύμα κρασιού διακινούνται πλέον λαθραία. Από τους 160.000 αμπελουργούς οι 26.430 υπέβαλαν πέρυσι Δήλωση Συγκομιδής και φέτος δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας δεν ξεπερνούν τους 18.000 οινοπαραγωγούς. Από τα 650 οινοποιεία δηλώθηκαν λιγότερα από 70, με υπαιτιότητα του κρατικού μηχανισμού.
Συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά. Και αυτό είναι κάτι που προ ημερών διαπίστωσε κλιμάκιο της Κομισιόν που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας. Εξάλλου, η κατάσταση αυτή έχει δώσει πολλές αφορμές για να χτυπήσει το καμπανάκι στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Το κλιμάκιο της Κομισιόν πραγματοποιεί ελέγχους, ειδικά στους αμπελώνες που παραδίδουν τα σταφύλια τους με προορισμό την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η αγορά είναι ανεξέλεγκτη και μπαίνουν σε κίνδυνο και τα πιστοποιημένα κρασιά της χώρας.
Τα περιθώρια
Είναι γεγονός, το οποίο πρέπει να γίνει αντικείμενο πληροφόρησης των αμπελουργών, ότι τα περιθώρια για τους αμπελουργούς που δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής στενεύουν, αφού στην υπό έκδοση Εξουσιοδοτική Πράξη (κανονισμό), που αντικαθιστά τον ΚΑΝ (ΕΚ) 436/09, ο αμπελώνας για τον οποίο δεν υποβάλλει Δήλωση Συγκομιδής για 5 έτη ο κάτοχός του θα θεωρείται εγκαταλελειμμένος.
Στη βάση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς να επιδείξουν συνέπεια στην υποχρέωση υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα και να αποκτούν προβάδισμα όσον αφορά αξιοποίηση των κοινοτικών μέτρων (αναδιάρθρωση, άδειες φύτευσης).