Κτήμα ΑΛΦΑ – Συνέντευξη του Κου Άγγελου Ιατρίδη
Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έκφραση όλων των στοιχείων που με χάρη προσφέρει το μοναδικό οικοσύστημα του ενιαίου, ιδιόκτητου αμπελώνα 750 στρεμμάτων στην παραγωγή του κτήματος. Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μας είναι η ‘’ψυχή’’ των ανθρώπων που συμβάλουν καθημερινά στο όνειρο αυτό. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και ήπιες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης που βασίζονται στα πλέον σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. http://alpha-estate.com/
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ
– Καλησπέρα σας Κε Ιατρίδη, διάβασα στο εταιρικό web site την ιδιότητά σας χημικός – οινολόγος και επίσης σημείωσα το κείμενο που αναφέρει για εσάς ότι: ..ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί. Έτσι, καταλαβαίνω από το κείμενο ότι κάνατε πολλές και διαφορετικές προσπάθειες. Μιλήστε μας για εσάς, την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα.
Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ενασχόληση με το κρασί ως φοιτητής στο Χημικό τμήμα του ΑΠΘ όταν, με την προτροπή του καθηγητού μου Pr. Θ. Σουλή, απέκτησα την πρώτη μου εμπειρία τρύγου στο Οινοποιείο του Ευάγγελου Τσάνταλη στη Χαλκιδική. Συνέχισα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία για την απόκτηση του πτυχίου Οινολογίας, όπου και απέσπασα μία σημαντική διάκριση από την ένωση Γάλλων Χημικών πάνω στις αναγωγικές οσμές του οίνου. Η διαδρομή μου συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές στην Γαλλία, κάνοντας πρακτική εκπαίδευση στις διαφόρου τύπου οινοποιήσεις: Pauillac, Madiran, Cote Du Rhone, Alsace, Champagne. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκα στην εταιρία Μπουτάρη ως υπεύθυνος των περιφερειακών οινοποιείων της (Ηράκλειο, Σαντορίνη, Γουμένισσα). Στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να ενταχθώ σε μία πρωτοπόρο ομάδα, την Αμπελοοινική, με την οποία εργαστήκαμε σε πολλές αμπελοοινικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Ραψάνη, Μέγαρα, Μυτιλήνη, Αρχάνες, Ρόδος). Από το 1995 μαζί με τον φίλο μου, συνέταιρο και συνιδρυτή του Κτήματος Άλφα, Μάκη Μαυρίδη, ξεκινήσαμε να στήνουμε τους πρώτους αμπελώνες μας στην ζώνη του Αμυνταίου. Από την μακρόχρονη ενασχόλησή μου γνώριζα ότι αυτή η περιοχή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν ένα πολύ ιδιαίτερο ποιοτικό αποτέλεσμα: υψόμετρο (540-700μ), οροπέδιο, γειτνίαση με υδάτινους όγκους (λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα), αμμώδη στραγγιστικά εδάφη, ασβεστολιθικό υπόστρωμα, δροσερό και σχετικά άνυδρο καλοκαίρι, σταθερή εμφάνιση βόρειου αέρα.
– Μετά από αυτά που εξιστορήσατε, τι πιστεύετε άξιζε την κόπο; Ποιος είναι ο απολογισμός σας σήμερα;
Σίγουρα η εξέλιξη και η αναγνώριση του Κτήματος Άλφα μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την συνεχή ανάπτυξη των πωλήσεων σε 31 χώρες, πιστεύω ότι αποτελεί το αδιάψευστο τεκμήριο ηθικής καταρχήν καταξίωσης δύο ανθρώπων που έθεσαν εξαρχής ιδιαίτερα ψηλούς στόχους. Είναι μια διηνεκής προσπάθεια που πέρασε από πολύ μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι αδύνατο να αναπτυχθούν σε μερικές σειρές…
– Πόσες και ποιές οι ετικέτες των κρασιών σας;
Παράγουμε και οινοποιούμε 14 διαφορετικές ετικέτες: Κτήμα Άλφα Ερυθρό (SMX), Κτήμα Άλφα Λευκό (Sauvignon blanc), Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμυνταίου Σκαντζόχοιρος (αμπελοτόπι), Ξινόμαυρο Reserve ΠΟΠ Αμυνταίου Παλιά Κλήματα (αμπελοτόπι), ΑΛΦΑ 1, Syrah Χελώνες (αμπελοτόπι), Tannat, Pinot Noir, Μαλαγουζιά Χελώνες (αμπελοτόπι), Ασύρτικο Οικοσύστημα Aγ. Κυριακή (αμπελοτόπι), Sauvignon blanc fume Οικοσύστημα Καλύβα (αμπελοτόπι), Chardonnay Οικοσύστημα Τούμπα (αμπελοτόπι), Ωμέγα (επιδόρπιος Οίνος, φυσικώς γλυκύς), ΑΧΙΑ (αποκλειστικά εξαγωγικό προϊόν).
– Σε ποιες αγορές κυρίως πουλάτε τα προϊόντα σας;
Εκτός από την ελληνική αγορά που είναι και η μεγαλύτερή μας, η εξαγωγική μας δραστηριότητα επικεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), σε Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κύπρο, Νότιο Κορέα, Κίνα, Βέλγιο, Ολλανδία.
– Θεωρώ ότι είστε από τους επιχειρηματίες κρασιού που πιστεύουν στην εξωστρέφεια. Έχω ιδία άποψη, πέρσι είχαμε συναντηθεί στην εκδήλωση Decanter του Λονδίνου, σε εκείνο το εκπληκτικό ξενοδοχείο. Πείτε μας την άποψή σας για εκδηλώσεις όπως γευσιγνωσίες, ημερίδες και θεματικές εκθέσεις κρασιού.
Αυτή η ερώτηση αποτελεί αντικείμενο διατριβής για τους παραγωγούς του κρασιού. Κάθε παραγωγός, κατά την άποψή μου, πρέπει να αποφασίζει για τις συμμετοχές του σε γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, ημερίδες πολύ επιλεκτικά, με γνώμονα την εικόνα που θέλει να δώσει στα προϊόντα του. Πιστεύω ότι είναι διαφορετικές οι εμπορικές προτεραιότητες για έναν νέο παραγωγό και άλλες για κάποιον που έχει μία ιστορία πίσω του. Όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία και ταυτόχρονα η αναγνώριση ενός προϊόντος, πρέπει να επιδιώκεται η πιο επιλεκτική προβολή του.
– Συμμετέχετε σε διαγωνισμούς κρασιών; Κάποιοι συνάδερφοί σας τους υπερεκτιμούν, κάποιοι τους απαξιώνουν. Ποια η άποψή σας;
Συμμετέχουμε όλο και σπανιότερα –με εξαίρεση το διαγωνισμό Θεσσαλονίκης που είναι ο εθνικός μας διαγωνισμός και οφείλουμε όλοι οι Έλληνες παραγωγοί να τον στηρίζουμε. Οι διαγωνισμοί του εξωτερικού στους οποίους συμμετέχουμε είναι αυτοί που έχουν σημαντικό εμπορικό αντίχτυπο.
– Στις φετινές εκδηλώσεις για τις Μεγάλες Ημέρες Νεμέας, άκουσα συνάδερφό σας να λέει ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί πρέπει να παράγουν κρασιά “Ferrari”, εννοώντας φυσικά, να δημιουργούν κρασιά με μεγάλη προστιθέμενη αξία ποιότητας, αλλά και με αντίστοιχα υψηλή τιμή. Ποια η γνώμη σας;
Νομίζω ότι τη σημειολογική αξία που αναφέρεται εδώ ως Ferrari, κανείς δεν μπορεί να την απαξιώσει. Όμως, για να φθάσουμε σε τέτοιο επίπεδο αποτελέσματος, θα πρέπει να χτίσουμε την προστιθέμενη αξία σε όλα τα επίπεδα παραγωγής. Πιστεύω ότι ως χώρα είμαστε αρκετά πίσω σε αμπελοοινική έρευνα, σε παραγωγικές υποδομές στον αμπελώνα, σε γνώση και διαχείριση μέσα στις αμπελοοινικές μας εκμεταλλεύσεις. Είναι ελάχιστες οι αμπελοοινικές περιοχές που έχουν ιστορικά στοιχεία τρύγων, έχουν αποτυπώσει και διαχειριστεί τα στοιχεία ενός εδαφολογικού και κλιματικού χάρτη. Για τις ελληνικές ποικιλίες, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει πιστοποιημένη παραγωγή κλώνων… Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε σε επίπεδα αναγνώρισης των ελληνικών κρασιών και της προστιθέμενης αξίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει όμως όλοι να προσθέτουμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, που δεν μπορεί να είναι παρά μόνο συλλογική και κτήμα όλων των Ελλήνων παραγωγών.
– Γηγενείς ελληνικές ποικιλίες Vs διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Σε ποιες θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτατα από τους Έλληνες αμπελουργούς;
Χωρίς καμία αμφισβήτηση οι γηγενείς ποικιλίες είναι το μεγάλο μας όπλο για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι. Αυτή την απάντηση την έχει δώσει πολύ ξεκάθαρα ο κλάδος, εκπονώντας το στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού για τα επόμενα 20 χρόνια.
– Συνήθως στο τέλος κάθε συνέντευξης κάνουμε μια-δυο προσωπικές ερωτήσεις. Όντας οινοποιός, ποιές ασχολίες θα προσθέτατε την ζωή σας ώστε να γίνει πιο χαρούμενη;
Η ενασχόληση με το κρασί έχει τόσο πολλές πλευρές που κάθε στιγμή σου δίνει νέα ενδιαφέροντα. Θα ήθελα να έχω περισσότερες γαστρονομικές γνώσεις και εμπειρίες, κάτι για το οποίο προσπαθώ εδώ και λίγα χρόνια αρκετά. Η ζωή μου είναι χαρούμενη όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν.
– Η οικογένειά σας ακολουθεί την επαγγελματική σας δραστηριότητα;
Πιστεύω ότι, εφόσον η διάδοχη κατάσταση δείχνει ενδιαφέρον και αγάπη για το κρασί, αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία για έναν οινοποιό. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι την είσοδό τους στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να την κερδίσουν, τίποτε δεν παραχωρείται. Τα πρώτα πάντως σημάδια των παιδιών μου, αν και μικρά στην ηλικία, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και δηλώνω… συγκρατημένα αισιόδοξος!
– Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Πηγή: WineNews.gr