ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κρασί από το Χιλανδάρι

Share

Κώστας Τσαούσης

Η ετήσια παραγωγή της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου είναι 100 με 120 χιλιάδες μπουκάλια εκλεκτού οίνου που οινοποιείται και εμφιαλώνεται στο σύγχρονο οινοποιείο του μοναστηριού και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!

Αν δεν προσέξεις την διεύθυνση θα θεωρήσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα καλό e-shop κρασιών και διαβάζεις ένα σημείωμα οινολόγου για ένα σπουδαίο κρασί!

«Σκούρο πορφυρό με μωβ ανταύγειες. Φινετσάτο κρασί, που το διακρίνει ένας μοναδικός συνδυασμός των κλασικών ποικιλιών του Bordeaux και εκείνου του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζει τους ηλιόλουστους μεσογειακούς αμπελώνες. Πλούσιο στόμα και αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, δαμάσκηνο, βατόμουρο, αλλά και βανίλιας. Μαλακές τανίνες. Μακρά και απολαυστική επίγευση.

Συνδυασμοί: Απολαύστε το με εκλεκτά εδέσματα. Δοκιμάστε το με ψητά κρέατα στη σχάρα αλλά και μαγειρεμένα με πλούσιες και πικάντικες σάλτσες, κυνήγι, και ημίσκληρα τυριά».
Και όμως πρόκειται για το site ενός αγιορείτικου κρασιού – του κρασιού μοναχών μιας από τις 20 μονές της Αθωνικής Πολιτείας.

Μάλιστα, το κρασί για το οποίο γίνεται λόγος είναι το ΠΕΔΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ 2011 που η τιμή αγοράς του είναι στα 22.32 ευρώ.

Το site από το οποίο προέρχεται το κείμενο ονομάζεται Οίνος Χιλανδαρίου.

Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν τα της Αθωνικής Πολιτείας το Χιλανδάρι είναι το σέρβικο μοναστήρι που έρχεται 4 στη σειρά της κατάταξης των μοναστηριών.

Από την αναλυτική παρουσίαση κρατώ τα εξής: – Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου η πρώτη γραπτή αναφορά στο κρασί της γίνεται το 1198 όπου καταγράφονται τα κτήματα της Μονής και οι αμπελοκαλλιέργειες της, καθώς είναι μία από τις πλουσιότερες μονές του Αγίου Όρους σε έκταση και σε ιερά κειμήλια!

– Η ιδιαίτερη φροντίδα των μοναχών της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, το μεράκι και η ευλάβεια που δείχνουν κατά τη συγκομιδή, τη θραύση και την οινοποίηση, προσφέρει μια μοναδικής ποιότητας αγιορείτικο κρασί!

– Η ετήσια παραγωγή της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου είναι 100 με 120 χιλιάδες μπουκάλια εκλεκτού οίνου που οινοποιείται και εμφιαλώνεται στο σύγχρονο οινοποιείο του μοναστηριού και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!

-Στο Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας, η μοναχική κοινότητα ζεί περισσότερο από χίλια χρόνια. Οι είκοσι αυτοκρατορικές και αυτοδιοίκητες μονές, από την αρχή τους μέχρι σήμερα, καλλιεργούν τους αμπελώνες και παράγουν κρασί. Οι τρόποι εμπορίας κρασιού ρυθμίστηκαν ήδη από το έτος 970 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή στο Πρώτο Τυπικό του Άθους. Σήμερα το Άγιο Όρος αποτελεί ένα ζωηφόρο θησαυρό του ορθόδοξου πολιτισμού και μοναδική περιοχή για παραγωγή κρασιού με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

-Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, που είναι πνευματικό ίδρυμα των Σέρβων ηγεμόνων Σάββα και Συμεών, των πρώτων της δυναστείας των Νεμάνια, οι μοναχοί από τα κτητορικά κτήματα τους, παρασκευάζουν κρασί από το 1198, οπότε και ιδρύθηκε το μοναστήρι.

-Εκτός από τους αμπελώνες, που ήδη υπάρχουν και τους οποίους διατηρεί ακόμα, η Μονή Χιλανδαρίου ανακαίνισε και τον αμπελώνα στο Πεδίο του Αγίου Σάββα. Αυτός βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη Μονή προς το Βορρά, δίπλα στην ακτή του Αιγαίου, κάτω από τον πύργο του βασιλιά Μιλούτιν, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

-Σε μία έκταση 170 στρεμμάτων, στο Πεδίο του Αγίου Σάββα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Δίπλα στον αμπελώνα αυτόν, στα κτίρια που βρίσκονται στον αρσανά και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, οργανώθηκε σύγχρονο οινοποιείο.

– Τα αγιορείτικα κρασιά του Πεδίου Αγίου Σάββα, παράγονται αποκλειστικά στο Άγιον Όρος, στο οινοποιείο της Μονής Χιλανδαρίου. Είναι μία ευλογία, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μονής Χιλανδαρίου και της αποστολής της, που είναι η πνευματική ζωή και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κρασί αυτό είναι ένας οίνος μοναδικής ποιότητας, που συνεχίζει την παράδοση και την αποστολή του Αγίου Όρους.

Πηγή

To Top