Καλύτερη αξιοποίηση του οινοτουρισμού επιθυμεί η Περιφέρεια ΑΜΘ
Στόχος είναι η ανάδειξη των μοναδικών κρασιών που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Η 10η Νοεμβρίου έχει καθοριστεί ως παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού. Μία ημέρα, η οποία για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στην έκτασή της μας παράγονται σημαντικά κρασιά ποιότητας. Κρασιά, τα οποία χαρακτηρίζονται αφενός από υψηλό επίπεδο ποιότητας και αφετέρου με χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται ισχυρά με τον χώρο παραγωγής τους. Κρασιά τα οποία κερδίζουν χρόνο με τον χρόνο όλο και σημαντικότερο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού αλλά και της πατρίδας μας.
Επιπλέον, όμως, στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη το κρασί είναι βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση της Περιφέρειάς μας. Σε ερευνητικές αρχαιολογικές δημοσιεύσεις αναφέρεται π.χ. ότι στην προϊστορική εγκατάσταση του «Ντικιλί Τας», δίπλα στον χώρο των Αρχαίων Φιλίππων, εντοπίζεται η πρώτη παραγωγή κρασιού στην προϊστορική Ευρώπη, ενώ πασίγνωστη είναι από την Οδύσσεια του Ομήρου, η ποιότητα του «Μαρώνειου οίνου». Επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη λαμβάνουν χώρα σημαντικές εκδηλώσεις σχετικά με το κρασί με κυριότερη την Δραμινογνωσία. Όλα τα παραπάνω περιγράφουν, ενδεικτικά, το πλαίσιο και τους λόγους για τους οποίους, η ημέρα Οινοτουρισμού είναι σημαντική για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Στα πλαίσια αυτά μία σειρά εκλεκτών οινοποιείων άνοιξαν τις πόρτες τους την Κυριακή σε όλη την Περιφέρεια και δέχθηκαν επισκέπτες οι οποίοι δοκίμασαν κρασιά αλλά και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής και για τα ιδιαίτερα τους ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Δυνατότητες ανάπτυξης γύρω από το κρασί
Ο Περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε σχετικά: «Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ποτέ ούτε την ποιότητα των κρασιών της περιοχής μας, ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν τόσο στον τομέα της διατροφής, όσο και στον τομέα τουρισμού και του οινοτουρισμού. Καθώς αυτά είναι αυτονόητα και αδιαμφισβήτητα». Παράλληλα, μετέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει βάλει στις προτεραιότητές της την προβολή του τοπικού κρασιού σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο τρόπος παραγωγής τους μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ενίσχυσης του τουριστικού δυναμικού της περιοχής μας, καθώς το κρασί και τα οινοποιεία μας αποτελούν και ένα στοιχείο προβολής και προσέλκυσης κοινού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής, ο οποίος επισκέφτηκε οινοποιεία της περιοχής, τόνισε: «Ο οινοτουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού του τόπου μας. Η Περιφέρεια στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει ανάλογες δράσεις προβολής των κρασιών μας εντός και εκτός συνόρων».