Το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο του οινολόγου – Μπαίνοντας μέσα σε μία δεξαμενή για να την απολυμάνουμε
Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές πόσο σημαντική είναι η ακραία καθαριότητα στην οινοποίηση. Μιλάμε για μικροοργανισμούς που μπορούν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των παραγώμενων κρασιών ακόμα και να εμποδίσουν τη ζύμωση και που μπορεί να κρύβονται στην παραμικρή ξεχασμένη επιφάνεια στο οινοποιείο. Παρόλα αυτά, κάποιοι φοιτητές οινολογίας που σκοπεύουν να γίνουν η πρώτη γενιά οινοποιών δεν έχουν ιδέα για το πως γίνεται πρακτικά αυτή η καθαριότητα ή για το τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προϊόν καθαρισμού.
Το παρακάτω βίντεο και δεύτερο επεισόδιο της σειράς “The Winemaker’s Art” στο YouTube τραβήχτηκε για να διαλευκάνει την υπόθεση.
Ελπίζω μόνο να μην έχετε κλειστοφοβία γιατί καμιά φορά οι ανθρωποθυρίδες ή και οι δεξαμενές μπορεί να είναι αρκετά μικρότερες από τη συγκεκριμένη.
Γιάννης Παπαδημητρακόπουλος Οινολόγος – Αμπελουργός MSc
ΠΗΓΗ: www.WineNews.gr