ΔΙΑΦΟΡΑ

Έλληνες οινοποιοί του αύριο

Share

Η νεότερη γενιά ελλήνων οινολόγων και οινοποιών έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά της και μαζί της προωθεί στα ουράνια το ελληνικό κρασί. Είναι οι έλληνες οινοποιοί του αύριο, που με ταξίδια σε μακρινά οινοποιεία του πλανήτη έχουν εμπλουτίσει τις παραστάσεις τους. Έχουν έρθει σε επαφή με πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες με κλιματολογικές συνθήκες εγγύτερες των ελληνικών, σε σχέση με αυτές των γαλλικών οινικών μητροπόλεων. Τέτοιες πρακτικές, όπως αυτή της παραμονής της φλούδας με το σταφύλι ή το μούστο προζυμωτικά –που εφαρμόζεται πλέον εκτεταμένα στις λευκές ελληνικές οινοποιήσεις– βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά των κρασιών, ενισχύοντας περαιτέρω το μοναδικό χαρακτήρα της σύγχρονης οινικής εικόνας της Ελλάδας.

Οι έλληνες οινοποιοί του αύριο, η νέα γενιά οινολόγων-οινοπαραγωγών, δεν διστάζει να αναλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα. Η πίστη στο καλό σταφύλι, οι οινοποιήσεις με τη χρήση ιθαγενών ζυμών, η χρησιμοποίηση ξύλινων οινοποιητών, οι εκτεταμένη παραμονή στις οινολάσπες, η ελαχιστοποίηση φιλτραρίσματος, τα σύγχρονα βιδωτά πώματα και τόσα άλλα, είναι μόνο κάποιες από τις ενέργειες που ενέχουν οινολογικό ή εμπορικό ρίσκο. Είναι όμως απαραίτητες, ώστε τα νέα κρασιά της Ελλάδας να μεταφέρουν αυτούσια και ισχυρά τα αρώματα και τις γεύσεις των ελληνικών αμπελοτοπίων• των ελληνικών terroir!

Πηγή

To Top