Δημιουργοί κρασιού στη “Διαδρομή της Θεσσαλονίκης”
Άντληση γνώσεων για το κρασί, γνωριμία με τους δημιουργούς του και μετάδοση του πάθους τους για την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο, καθώς επίσης και γευστικές δοκιμές που αναδεικνύουν νότες, αρώματα και χρώματα σε περιβάλλον σε πλήρη συμφωνία με την ομορφιά της απλότητας της φύσης, προσφέρει η εμπειρία της περιήγησης στη Διαδρομή της Θεσσαλονίκης, ένα από τα οκτώ οινικά ταξίδια των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.
Ξενάγηση σε δύο από τα οινοποιεία της Διαδρομής της Θεσσαλονίκης, στην Επανομή και στον Τρίλοφο, διοργάνωσε η Ένωση Οινοποιών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”, η οποία προωθεί τον οινοτουρισμό με το δίκτυο “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.
Κτήμα Γεροβασιλείου
Πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή, ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 720 στρέμματα σε αμμώδες έδαφος κοντά στη θάλασσα. Ο οινολόγος Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκίνησε το 1981 την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή, στην οποία σήμερα λειτουργούν ένα σύγχρονο οινοποιείο με χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης, παλαίωσης) Μουσείο Οίνου και αίθουσα και εστιατόριο-καφέ για γευστικές δοκιμές.
Οι περισσότερες εργασίες στον αμπελώνα γίνονται χειρωνακτικά, όπως και ο τρύγος. Παράγονται κυρίως, σε ποσοστό 80%, ελληνικές ποικιλίες, ασύρτικο, μαλαγουζιά (λευκές), λημνιό, μαυρούδι, μαυροτράγανο, ξινόμαυρο (κόκκινες) και ξινόμαυρο ροζέ, αλλά και έξι γαλλικές.
Σε πειραματικό στάδιο καλλιεργούνται 46 διαφορετικές ποικιλίες και σε έκταση 40-60 στρεμμάτων δοκιμάζεται η αλλαγή καλλιέργειας σε βιολογική.
Το οινοποιείο παράγει 450.000 φιάλες κρασί τον χρόνο. Τα λευκά κρασιά αποτελούν το 65% της παραγωγής. Η κύρια αγορά είναι η Ελλάδα και το 35% της παραγωγής εξάγεται.
Η Γερμανία, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, είναι οι κυριότερες αγορές του εξωτερικού, όπως και οι πόλεις της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ γίνονται προσπάθειες για προσέγγιση της αγοράς της Νότιας Κορέας.
Τα κρασιά του Κτήματος έχουν συμπεριληφθεί στα 100 καλύτερα του κόσμου για επτά χρονιές από το περιοδικό Wine & Spirits.
Μουσείο εντός και εκτός των τειχών
Έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε μεγάλες διαστάσεις υψώνονται σε σημεία του αμπελώνα και του κήπου. “Ο Ορίζοντας”, “Το Δέντρο” και “Το Φεγγάρι” του Κώστα Βαρώτσου, “Ο Ισορροπιστής” του Γιώργου Λάππα, “Ένα Τσαμπί Σταφύλι” του Κώστα Τσόκλη, “Το Ερωτικό” του Γιάννη Μόραλη είναι κάποια από τα έργα, ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν κατά την επίσκεψή τους στο κτήμα. Το πιο πρόσφατο έργο είναι “Ο Φοίνιξ” του Ιταλού καλλιτέχνη Ρέντζο Γκάλο, από μάρμαρο που απεικονίζει τα συντρίμμια της Ελλάδας που μπορεί να αναγγεννηθεί.
Η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή 2.600 ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, αμπελοοινικά εργαλεία και αγγεία εκτίθενται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.
Στη διάρκεια της ξενάγησης ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα στάδια παραγωγής του κρασιού, βλέπει τον εξοπλισμό και το χθες και το σήμερα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και τα βραβεία που αποσπούν οι τρέχουσες σοδειές.
Το έργο της κατασκευής του μουσείου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας–Διαχείρισης Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ματούλα Σκαλτσά (μουσειολόγος) και Πάνο Τζώνο (αρχιτέκτονας). Το 2006 ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια το 2008.
Το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμα Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 16:00, Τετάρτη από τις 13:00 έως τις 19:00 και Σάββατο, Κυριακή από τις 11:00 έως τις 17:00 (Τρίτη κλειστά).
Κτήμα Φλοριάν – Από τη Γερμανία στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης
Η οικογένεια Σνάιντερ από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας εγκαταστάθηκε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης αναζητώντας ένα μέρος με πιο ζεστό κλίμα από τη χώρα της, με σχολείο για τα δύο παιδιά και αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση, λόγω των συχνών επαγγελματικών ταξιδιών του πατέρα. Το 2011 δημιούργησε ένα μπουτίκ οινοποιείο που παράγει κρασί από αμπελώνες έκτασης 65 στρεμμάτων περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στον Τρίλοφο του δήμου Θέρμης και στον Τρίλοφο Ημαθίας, στη Βέροια.
“Φύγαμε από τη Γερμανία και το 2002 ήρθαμε στην Ελλάδα με την οικογένειά μου όταν ήμουν μικρός. Μαζί με τον αδερφό μου φοιτήσαμε στη Γερμανική Σχολή, στη συνέχεια έκανα κάποιες άλλες δουλειές, αλλά πάντα φτιάχναμε κρασί για οικογενειακή χρήση. Από τα 200 κιλά πήγαμε στα 500 και στον 1,5 τόνο. Κάποια στιγμή το 2011 ένας φίλος μας από την Αυστρία μου είπε για το πανεπιστήμιο, στο οποίο μπορούσα να σπουδάσω Οινολογία-Γεωπονία. Σπούδασα στην Αυστρία και αποφάσισα να ασχοληθώ με την παραγωγή κρασιού” ανέφερε ο Φλοριάν Σνάιντερ.
Το 2013 κυκλοφόρησαν τα πρώτα κρασιά της οικογενειακής επιχείρησης μόνο στην Αυστρία.
Σήμερα συνολικά παράγονται 13 ετικέτες κρασιού πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία και για την αυθεντικότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.
Το οινοποιείο έχει δυναμική παραγωγής 35.000 φιάλες, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας, τα 2/3 εξάγονται στο εξωτερικό, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Λιχτενστάιν.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ελληνικές ποικιλίες που δεν είναι γνωστές και άλλες ξεχασμένες που τις ανακαλύπτουμε ξανά, ανέφερε ο Φλοριάν Σνάιντερ τονίζοντας ότι οι ελληνικές ποικιλίες έχουν ζήτηση στο εξωτερικό.
Κάθε μέλος της οικογένειας έχει έναν ρόλο στην επιχείρηση, η μητέρα του Φλοριάν έχει αναλάβει τη σχεδίαση των ετικετών με βάση τα αρώματα που αναδύει κάθε κρασί.
Το Κτήμα είναι επισκέψιμο μετά από τηλεφωνική συννενόηση και συμμετέχει στις εκδηλώσεις “Ανοικτές Πόρτες” τον Μάιο.
Στις 17 Ιουλίου στο ρουφ γκάρντεν του Κτήματος Φλοριάν διοργανώνεται μία ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα την Πανσέληνο, με τηλεσκόπιο για παρατήρηση, γιγθαντοοθόνη για προβολή, μουσική, κρασιά και κοκτέιλ με κρασί που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Αegean Coctails & Spirits Festival 2019 στην Αθήνα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο μπαρ.
Οκτώ οινικές διαδρομές, 27 οινοποιεία προσφέρουν διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες στη Βόρεια Ελλάδα
Η Ένωση Οινοποιών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” προβάλλει τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, τα κρασιά και ό,τι σχετίζεται με τον οινικό πολιτισμό. Μία από τις κύριες δραστηριότητές της είναι ο οινοτουρισμός, ο οποίος προωθείται μέσα από το οινοτουριστικό δίκτυο “Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” με οκτώ διαφορετικές οινικές διαδρομές: Διαδρομή των θεών του Ολύμπου, Διαδρομή της Ηπείρου, Διαδρομή των Λιμνών, Διαδρομή της Νάουσας, Διαδρομής Πέλλας – Γουμένισσας, Διαδρομή της Χαλκιδικής, Διαδρομή του Διονύσου και Διαδρομή της Θεσσαλονίκης.
“Πιστεύουμε ο επισκέπτης ακόμη κι αν δεν είναι ιδιαίτερα οινόφιλος θα περάσει πολύ όμορφα σε ένα οινοποιείο και θα αποκτήσει γνώσεις που αν θέλει, μπορεί να τις αξιοποιήσει στην καθημερινότητά του. Σε κάθε οινοποιείο υπάρχει ένα πρόγραμμα ξενάγησης, το κάθε ένα έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, οπότε οι εικόνες και οι εμπειρίες είναι διαφορετικές” τόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ένωσης, “Οίνοι Βόρειας Ελλάδας”, Αλεξάνδρα Ανθίδου.
Ο κλάδος είναι σε ανάπτυξη στη χώρα μας, τα κρασιά είναι ολοένα και καλύτερα, η αμπελουργία και η οινοποιεία στην Ελλάδα είναι κάτι καινούριο, ανέφερε η κ. Ανθίδου.
Συνολικά 27 οινοποιεία είναι μέλη του δικτύου “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” και διεξάγονται συζητήσεις για να ενταχθούν το κτήμα Καμκούτη στο Βελβεντό, ένα ακόμη οινοποιείο στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Χαλκιδική και ένα στο Αμύνταιο.
Τα οινοποιεία που είναι μέλη της Ένωσης θα πρέπει να παράγουν ετικέτες που έχουν ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ και όσον αφορά τους “Δρόμους του Κρασιού να πληρούν πρότυπα επισκεψιμότητας”.
Κ.Γιαννίκη