ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυξάνεται η ζήτηση για κρασί χωρίς αλκοόλ στη Γερμανία

Αυξάνεται η ζήτηση για κρασί χωρίς αλκοόλ στη Γερμανία
Share

Λάτρεις του κρασιού ίσως να βρίσκουν λίγο περίεργο αυτό το νέο προϊόν, αλλά έτσι ήταν και με τα βίγκαν τρόφιμα

Μπίρες χωρίς αλκοόλ υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους καταλόγους εστιατορίων. Επίσης υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στα καταστήματα. Κρασί χωρίς αλκοόλ, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σπάνιο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. Αλλά φαίνεται πως σιγά σιγά κερδίζει τη θέση του. Ολο και συχνότερα αμπελουργοί φέρνουν στην αγορά κρασιά χωρίς αλκοόλ επειδή η ζήτηση αυξάνεται. Πολλοί άνθρωποι απέχουν συνειδητά από το αλκοόλ, σύμφωνα με σχετική έκθεση εμπειρογνωμόνων του κλάδου. «Κόμμα, τίποτα» ονομάζεται το κρασί που η ομάδα αμπελουργών Frank & Frei από το Ράμσταλ στη Βαυαρία συστήνει φέτος στο κοινό. «Παραδοσιακοί λάτρεις του κρασιού μερικές φορές ίσως να βρίσκουν λίγο περίεργο αυτό το νέο προϊόν, αλλά έτσι ήταν και με τα βίγκαν τρόφιμα, με τον καιρό θα είναι όλα φυσιολογικά και κοινωνικά αποδεκτά», λένε.

Η μεγάλη ζήτηση ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο το οινοποιείο Juliusspital στο Βίρτσμπουργκ πρόσθεσε το μη αλκοολούχο κρασί στην γκάμα του πριν από δύο χρόνια. Μετά μια μάλλον συγκρατημένη αρχή, η ποσότητα διπλασιάστηκε τον δεύτερο χρόνο, τονίζει η υπεύθυνη πωλήσεων Τάνια Στρετς. Η συνολική κατανάλωση κρασιού χωρίς αλκοόλ στη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου, δεν φθάνει ούτε καν στο 1%, ωστόσο η τάση είναι αυξητική. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μικρότερα οινοποιεία προμηθεύουν την αγορά με μικρές ποσότητες κρασιού χωρίς αλκοόλ, λέει ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου, Ερνστ Μπίσερ.

Στην αφαίρεση του αλκοόλ από το κρασί έχει παράδοση ο Καρλ Γιουνγκ από το Ριντεσχάιμ εδώ και 115 χρόνια. Περίπου 10 εκατομμύρια λίτρα μη αλκοολούχου κρασιού παράγει η οικογενειακή επιχείρηση τον χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος, το 70%, το εξάγει μεταξύ άλλων στη Σκανδιναβία, στον Καναδά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Υπάρχει ακόμη ένα θέμα και αυτό είναι της γεύσης. Υπάρχει μεγάλη διαφορά με τη μη αλκοολούχα μπίρα. Η ειδικός Ιζαμπέλ Μπιτσενχόφερ επισημαίνει ότι η μπίρα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με το κρασί κι έτσι δεν απομακρύνεται τόσο πολύ από την αρχική γεύση. Με το κρασί είναι διαφορετικά τα πράγματα και ακόμη πιο δύσκολα με τα βιολογικά κρασιά χωρίς αλκοόλ, όπως αναφέρει η DW. Για να διατηρηθεί η καλή γεύση στο κρασί χωρίς αλκοόλ πρέπει να είναι παστεριωμένο, δηλαδή να θερμαίνεται στο μπουκάλι. Τέλος, όλα αυτά έχουν αντίκτυπο και στην τιμή, η οποία είναι υψηλότερη.

Πηγή

To Top