Πρόβλημα με μεγάλο αριθμό αδιάθετων κρασιών-Τι ζητούν τα κυπριακά οινοποιία
Τα προβλήματα που αφορούν τη διάθεση και προώθηση των κυπριακών κρασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα κρασιά, απασχόλησαν την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.
Εκπρόσωποι των οινοποιών ζήτησαν τον καλύτερο έλεγχο των εισαγόμενων κρασιών που έρχονται στην Κύπρο, αλλά και τόνισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών.
Όπως ανέφερε ο Μάρκος Ζαμπάρτας από το Οινοποιείο Ζαμπάρτα, θα πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των εισαγόμενων οίνων, αφού ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, δεν υπάρχει η αυστηρή εφαρμογή της, ούτε γίνονται επισταμένοι έλεγχοι. Σε πολλά κρασιά, πρόσθεσε, άλλα λέει η ετικέτα και άλλα περιέχει το ίδιο το κρασί. Αναφέρθηκε επίσης στη μαύρη αγορά που υπάρχει τόσο στη διάθεση ζιβανίας όσο και κρασιού, την οποία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό εξαγωγών είναι πολύ μικρό και βρίσκεται στο 5%, ενώ ζήτησε να προωθηθεί η κυπριακή κουζίνα και μαζί της το καλό κυπριακό κρασί.
Επανεκκίνηση του προγράμματος στήριξης των κυπριακών κρασιών στις διεθνείς εκθέσεις οίνου ζήτησε ο Θανάσης Ιγνατίου από το Οινοποιείο Ιγνατίου, ενώ ο Μαρίνος Περικλέους εκ μέρους της ΣΟΔΑΠ, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων κρασιών από πέρυσι και φέτος λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Εξήγησε ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κύπρο γίνεται κυρίως από τους τουρίστες, ενώ αναφέρθηκε σε ανάγκη δράσεων για προώθηση των κυπριακών προϊόντων στα ξενοδοχεία και αλλού.
Και οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες παρευρέθηκαν στη συνεδρία, ζήτησαν στήριξη τόσο των οινοποιών όσο και των αμπελουργών των οποίων μεγάλες ποσότητες σταφυλιών κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες.
Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στο τρίτο σχέδιο στήριξης της Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ζήτησε ο ΓΓ του Παναγκροτικού Τάσος Γιαπάνης, ενώ ζήτησε να μπουν κίνητρα για την αμπελουργία στα νέα σχέδια του 2021-27.
Και από την αγροτική οργάνωση ΠΕΚ, ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι στα σχέδια 2021-27 θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αμπελουργία και τις οινοβιομηχανίες.
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν οι κυπριακές ποικιλίες αμπελιών και να υπάρξει ένα αγρο-περιβαλλοντικό πρόγραμμα για αποτροπή μεταξύ άλλων των πυρκαγιών.
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού η Έλενα Χριστοφίδου, είπε ότι το Υφυπουργείο έχει στοχεύσει σε προγράμματα στα οποία πιστοποιημένες επιχειρήσεις προσφέρουν αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα προγράμματα για την κυπριακή γαστρονομία. Παράλληλα είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για το κρασί.
Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, ο Βασίλης Σεργίου αναφέρθηκε σε σχέδιο που υπάρχει για επιχορήγηση οινοποιείων για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού με ανώτατο όριο τα 3750 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται και η συμμετοχή με κρατικό περίπτερο και αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις από το ΚΕΒΕ, κάτι που θα υλοποιηθεί αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου.
Παράλληλα στη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, ότι στον επόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου θα περιληφθεί κονδύλι 33 χιλιάδες ευρώ για ενίσχυσή των παραγωγών που αιτούνται στην ΕΕ την εγγραφή των προϊόντων τους ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφέρθηκε παράλληλα ότι προχωρεί η κατοχύρωση για τρία παραδοσιακά προϊόντα, το χοιρομέρι, την λούντζα και τα λουκάνικα Πιτσιλιάς και έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων.
Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κυπριακής οινοποιίας, αναφερόμενος στην έλλειψη μεγάλων εκτάσεων και σημειώνοντας ότι είναι το μεράκι κάποιων ανθρώπων που κατάφερε να δημιουργήσει αυτές τις μικρές οινοβιομηχανίες και τα εξαίρετα κυπριακά κρασιά.
Είπε επίσης ότι τα κυπριακά οινοποιεία δεν είναι ανταγωνιστικά λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής που έχουν, το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με πολύ ψηλή ποιότητα. Εξέφρασε ικανοποίηση που το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει το κυπριακό παραδοσιακό κρασί σε πολλές δράσεις που κάνει. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση του Υπουργείο Εμπορίου να αυξήσει τα κονδύλια τα οποία θα διαθέσει ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού για να προβάλουν το κυπριακό κρασί. Την ίδια ώρα χαιρέτισε τη συμπερίληψη κονδυλίου στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας για εγγραφή προϊόντων ως Π.Ο.Π. αναφέροντας, πως ήταν αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η εμπορία και η προώθηση κυπριακών κρασιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού γίνονται εισαγωγές κρασιών που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά τα κυπριακά κρασιά. Ζήτησε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι των εισαγόμενων κρασιών και να αυξηθούν, αφού όπως είπε από τους ελέγχους βρέθηκε ότι το 19% είχαν προβλήματα. Ζήτησε επίσης από τα κυπριακά οινοποιεία να μειώσουν όσο μπορούν τις τιμές τους.
Κάλεσε επίσης τα αρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν τα τοπικά οινοποιεία με επανεκκίνηση των προγραμμάτων εκθέσεων οίνου και με δουλειά από τους εμπορικούς ακολούθους της Κύπρου. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να προωθηθούν σε αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Κάλεσε ακόμα την Κυβέρνηση να στηρίξει του αμπελοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία να τους καταθέσουν συγκεκριμένα προγράμματα που υπάρχουν για προώθηση των κυπριακών κρασιών σε εσωτερικό και εξωτερικό και για να μπορέσει η Επιτροπή να συμβάλει ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια και να επανέλθει το κυπριακό κρασί στην παλιά αίγλη που είχε.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι δυστυχώς λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό οι βιομηχανίες κρασιού και τα μικρά οινοποιεία και αρκετές ποσότητες μένουν αδιάθετες στις αποθήκες τους και κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν προσπάθειες, ώστε να αυξηθεί η διάθεση του κυπριακού κρασιού στις χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει εμπορικές σχέσεις. Είπε επίσης ότι από τους 185 ελέγχους σε κρασιά που έγιναν πέρυσι βρέθηκαν 35 προβληματικά προϊόντα και ζήτησε να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια είναι τα προβληματικά κρασιά, ενώ όσον αφορά τα εισαγόμενα ζήτησε οι ποσότητες να ελέγχονται απευθείας στο λιμάνι και πριν φτάσουν στα σημεία πώληση.
Ο βουλευτής του κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια αγορά είναι η αυξητική τάση εισαγωγής ξένων κρασιών σε πολύ χαμηλές τιμές. Συμπλήρωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι τα τοπικά οινοποιεία της χώρας έχουν την ανάγκη στήριξης και προώθησης των προϊόντων τους από το Υπουργείο Εμπορίου για να επιτευχθεί η εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ντόπιων κρασιών, και κατά συνέπεια να επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσής τους. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι ώστε να κρατηθούν οι οινοβιομηχανίες ζωντανές και να εμπλακεί στην προσπάθεια προώθησης προϊόντων και κρασιών της Κύπρου σε μεγάλες αγορές, όπως είναι η Κίνα, ο Καναδάς, η Αυστραλία.
Είναι απαράδεκτο, ανέφερε, να έχει διατεθεί το ποσό των €36,000 τα τελευταία 5 χρόνια για συμμέτοχες σε εκθέσεις στο εξωτερικό.