ΔΙΑΦΟΡΑ

Η αλφαβήτα του ελληνικού κρασιού

Share

ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ας συστηθούμε ξανά με τις γηγενείς ποικιλίες που κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Η χώρα μας έχει μακραίωνη οινική παράδοση. Αν και μικρή σε έκταση, οι ποικιλίες αμπέλου της μετριούνται σε εκατοντάδες, και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες από αυτές μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τα οινικά τους επιτεύγματα. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, τη Σάμο και την Κεφαλονιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Αττική, γηγενείς ποικιλίες δίνουν μονοποικιλιακά και blended κρασιά, αντιπροσωπευτικά της κάθε περιοχής, αλλά και του κάθε παραγωγού ξεχωριστά, ο οποίος τα «μπολιάζει» με την προσωπικότητά του. Δεν ξέρω αν η ποιότητα του κρασιού μιας χώρας είναι δείκτης ανάπτυξης, ξέρω όμως σίγουρα πως είναι δείκτης πολιτισμού. Και για να μετέχουμε σε αυτόν τον πολιτισμό, πρέπει να τον γνωρίσουμε, κάνοντας μια πρώτη ή, αν θέλετε, μια επαναληπτική γνωριμία με μερικές από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες του τόπου μας.

Από τ’ άλφα θε’ ν’ αρχίσω…

Αγιωργίτικο, το διαχρονικά ευέλικτο. Με γενέτειρα τη Νεμέα, το κρασί της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό,τι ονειρευτεί ο παραγωγός του. Ροζέ κρασιά (Delear Semeli, 6-8h Γαία), κόκκινα φρέσκα (Κόκκινο σε Μαύρο Μητραβέλα) και παλαιωμένα (Παλιές Ρίζες Μελά), αλλά και γλυκά, ημίγλυκα, αφρώδη (Amalia rosé Τσέλεπου). Δεν είναι τυχαία το πιο δημοφιλές ερυθρό κρασί, είτε μονοποικιλιακά οινοποιημένο είτε σε χαρμάνια. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΣΟΝ (Σύλλογος Οινοποιών Νεμέας) και κάντε μια εικονική περιήγηση στα οινοποιεία και στις παραγωγές τους.

Το δεύτερο σημαντικότατο «Α» του ελληνικού αμπελώνα είναι το Ασύρτικο. Ανθεκτικό, πεισματάρικο, ρωμαλέο, δυναμικό, έχει κατακτήσει σχεδόν όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά δίνει ρέστα στη θηραϊκή γη, ανασαίνοντας τις αναθυμιάσεις της λάβας. Δεν ξέρω ποιο κρασί να πρωτοδιαλέξω από την παραγωγή του νησιού, έτσι το αφήνω σε εσάς, επισημαίνοντας μόνο το μοναδικό αφρώδες Ασύρτικο της Santo Wines. Αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ και στα Ασύρτικα της Δράμας (Έμφασις Κτήμα Παυλίδη, Château Julia Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Ήδυσμα Δρυός Τέχνη Οίνου) και πολλά άλλα.

Αρωματικά μενουέτα

Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο ή απλώς το σταφύλι της Σάμου, όπως χαρακτηριστικά το λένε όλοι δίνοντας το στίγμα της καταγωγής του. Διάσημο στα πέρατα του κόσμου για τα γλυκά του κρασιά, οινοποιείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κεφαλονιά, όπου συναντάμε τις ωραίες ξηρές εκδοχές του Κτήματος Χαριτάτου, αλλά και στην Πάτρα, με το μοναδικό Μοσχάτο Ρίου Πατρών του Παρπαρούση. Ακόμα, δίνει εξαιρετικό γλυκό κρασί στο Ληλάντιο (Κτήμα Αβαντίς) και συμμετέχει σε ξηρά χαρμάνια με χαρακτήρα (F Assyrtiko Muscat Foivos Papastratis).

Για τα φινετσάτα αρωματικά λευκά κρασιά από το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο, γέννημα θρέμμα της αρκαδικής Μαντινείας, τι να πει κανείς; Μία φορά να τα έχετε μυρίσει, δεν τα ξεχνάτε ποτέ. Η πιο διάσημη εκτός συνόρων λευκή ελληνική ποικιλία δίνει κρασιά ρωμαλέα με ΠΟΠ Μαντινεία, αλλά και παιχνιδιάρικα Μοσχοφίλερα που απολαμβάνεις σε κάθε περίσταση. Τσέλεπος, Σεμέλη, Μποσινάκης, Τρουπής, Σπυρόπουλος, Μπουτάρης, Σκούρας, Παλυβός μερικοί από τους αγαπημένους μας παραγωγούς, τόσο σε λευκές όσο και σε ροζέ ετικέτες.

Κεφαλονίτικες αρέκιες

Ρομπόλα, η σταρ της επόμενης δεκαετίας που λατρεύεται στο νησί της, μια και οι Κεφαλονίτες θεωρούν ότι η υπόλοιπη Ελλάδα δικαιούται να πιει ό,τι περισσέψει απ’ αυτούς. Φρέσκα, ζωηρά, τραγανά κρασιά, με δυνατότητες στον χρόνο (Πετρακόπουλος, Gentilini, Σκλάβος, αλλά και Μερκούρης στην απέναντι στεριά της Πελοποννήσου). Και βέβαια είναι και η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς από τους ίδιους παραγωγούς, δυναμική και εκφραστική τόσο στις βαρελάτες όσο και στις εκδοχές δεξαμενής. Όμως η Μαυροδάφνη δρέπει δάφνες και στην πελοποννησιακή γη, στα χέρια των άξιων παραγωγών του Κτήματος Μερκούρη και της Οινοποιίας Παρπαρούση, τόσο σε ξηρές όσο και σε παραδοσιακές γλυκές, ολόγλυκες φιάλες.

Ξινόμαυρο, όπως λέμε πάθος

Αυτή την ποικιλία και τα κρασιά της ή τα λατρεύεις και τους ορκίζεσαι πίστη αιώνια ή τα μισείς. Γιατί δεν είναι «ευκολάκια», θέλουν χρόνο και τρόπο να τα γνωρίσεις. Χρειάζεται μια διαδικασία μύησης πριν απλώσουν μπροστά σου γευστικά και αρωματικά μονοπάτια πρωτόγνωρα. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, βαριά ονόματα του χώρου, όπως ο Μπουτάρης, ο Κυρ-Γιάννης, ο Δαλαμάρας, ο Χρυσοχόος, ο Θυμιόπουλος, ο Καρυδάς οινοποιούν το Ξινόμαυρο σε κρασιά μονοποικιλιακά και αστεράτα. Κι ύστερα έχουμε και τα χαρμάνια στην οινική ζώνη της Γουμένισσας (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα), με τα Κτήματα Χατζηβαρύτη και Τάτση να ανεβαίνουν τρέχοντας ποιοτικές σκάλες, και στη Ραψάνη (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Σταυρωτό), με τον «σωτήρα» της περιοχής Τσάνταλη σε πρώτο βιολί και τον Ντούγκο και τον Θυμιόπουλο σε εξαιρετικά σολαρίσματα.

Λευκές νύχτες

Οι ανοιξιάτικες νύχτες μάς προκαλούν να ταξιδέψουμε έτσι όπως μάθαμε τον τελευταίο καιρό να ταξιδεύουμε: με μνήμες, με γεύσεις, με αρώματα. Με ένα βερικοκένιο εντυπωσιακό Βιδιανό θα ανακαλύψουμε την Κρήτη και τους άξιους οινοποιούς της, που συναγωνίζονται ποιος θα φτιάξει την καλύτερη εκδοχή. Δουλουφάκης, Λυραράκης, Καραβιτάκης, Ταμιωλάκης, Πατεριανάκη, Δασκαλάκη, όλοι τους τα καταφέρνουν άριστα. Επισκεφθείτε τη σελίδα wines of Crete και δείτε όλα τα οινοποιεία του νησιού. Από την Κρήτη στην Ήπειρο. Με τους ήχους ενός εκφραστικού κλαρίνου ανεβαίνουμε στη Ζίτσα για ένα προσκύνημα στην αυτοκρατόρισσα Ντεμπίνα και στα περίφημα αφρώδη κρασιά της (αλλά και στις ήσυχες ξηρές εκδοχές της), που μας έχουν χρόνια τώρα σκλαβώσει. Ο Λευτέρης και ο Θωμάς Γκλίναβος και το ατμοσφαιρικό οινοποιείο τους, καθώς και ο Συνεταιρισμός της Ζίτσας, αξίζουν την προσοχή σας. Και επιστρέφουμε στο κλεινόν άστυ, στον αμπελώνα Μεσογείων και στην ποικιλία Σαββατιανό, το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος. Όποιος δεν το δοκιμάσει δεν ξέρει τι χάνει. Βασίλης Παπαγιαννάκος και Γιώργος Βασιλείου είναι πρωτοπόροι στην οινοποίησή του. Μαζί με μια πλειάδα καλών παραγωγών, με πρώτους τους Wines of Athens, γεμίζουν τα ποτήρια μας με φινετσάτα Σαββατιανά για κάθε ώρα και περίσταση. Α, και να μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις ρετσίνες της νέας εποχής. Θα σας ενθουσιάσουν.

Σημείωση: Το ελληνικό κρασί δέχτηκε βαρύ πλήγμα με το κλείσιμο των εστιατορίων και υπάρχει μεγάλος φόβος και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Ως καταναλωτές πρέπει να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάβες λειτουργούν και κάνουν και κατ’ οίκον παραδόσεις κανονικά, ενώ υπάρχουν και οι πολύ εξυπηρετικές ηλεκτρονικές κάβες, όπως: www.kylix.gr, www.botilia.gr, www.houseofwine.gr, www.greeceandgrapes.gr

Πηγή

To Top