Έκτακτα μέτρα στο κρασί και το γάλα απαιτεί η Γαλλία από την Κομισιόν σε συνεννόηση με Βερολίνο
Η Γαλλία ζήτησε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική ενίσχυση για τους παραγωγούς οίνου και γάλακτος που αντιμετωπίζουν πλεόνασμα παραγωγής εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που προκαλείται από την κρίση του κορωνοϊού που έχει εξαφανίσει τις ζωτικές για τον κλάδο διεθνείς αγορές και την εστίαση.
Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η πτώση της ζήτησης θα οδηγήσει σε σημαντικό πλεόνασμα γάλακτος, την εποχή που μπαίνουν σε περίοδο αυξημένης παραγωγικότητας των αγελάδων, με κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τιμές.
“Έχουμε εργαστεί για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να αποθηκεύσουμε το γάλα, να το μετατρέψουμε σε σκόνη, να βρεθεί μια λύση ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο τομέας αυτός θα αντέξει μέχρι το τέλος της κρίσης “δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ντιντιέρ Γκυγιάμ.
“Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κρίση, χρειαζόμαστε απαντήσεις που δεν είναι συνηθισμένες. Η Κομισιόν, η ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα”.
Σημειώνεται πως ο Γάλλος υπουργός πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του, Γιούλια Κλόκνερ το απόγευμα της ίδιας μέρας για να συζητήσει το θέμα.
Ταυτόχρονα ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί την γαλλική γαλακτοβιομηχανία, CNIEL ζήτησε από την Κομισιόν να επιτρέψει τη σύσταση προσωρινού ταμείου “αλληλεγγύης” για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που περιορίζουν την παραγωγή.
Στο τέλος του περασμένου μήνα, 40 εκατ. λίτρα γάλακτος ή το 18% του συνολικού όγκου που συλλέχθηκε εβδομαδιαίως ήταν πλεονασματικά και θα έπρεπε να αναπροσανατολιστεί προς την αποθεματοποίηση για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη, για μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εταιρεία παραγωγής Froneri, μερίδια της οποίας ανήκουν και στην Nestle, δήλωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή στα τρία γαλλικά εργοστάσια για δύο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Χειρότερη η κατάσταση στο κρασί
Για τους Γάλλους παραγωγούς οίνου, η απώλεια της ζήτησης από τα κλειστά εστιατόρια και τις διαταραγμένες εξαγωγικές αγορές έρχεται μετά την επιβάρυνση του κλάδου με τους αμερικανικούς δασμούς ύψους 25% στο πλαίσιο της απάντησης της Ουάσιγκτον στις παράνομες επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ.
“Ο τομέας του κρασιού έχει ήδη υποφέρει πολύ από τους φόρους των ΗΠΑ”, δήλωσε ο κ Γκυγιάμ. “Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει προς την σωστή κατεύθυνση και αν δεν το κάνει, αυτό θα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα” συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι φάνηκε διστακτικός απέναντι στο αίτημα ορισμένων ομάδων αγροτών να μπουν εμπόδια στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων για την προστασία των τιμών ορισμένων αγροτικών τομέων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.