Καταρρέει η παγκόσμια παραγωγή οίνου -2,9 δισ. μπουκάλια κρασί λιγότερα το 2017
Αν δεν έχετε ήδη προμήθειες σε κρασιά, ήρθε η ώρα να στοκάρετε την κάβα σας επειδή η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της εδώ και πάνω από 50 χρόνια.
Την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δήλωσε ότι αναμένει μείωση κατά 8% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου στα 247 εκατομμύρια εκατόλιτρα για το 2017.
Η πρόβλεψη της διεθνούς ομάδας παραγωγών προβλέπει τη χειρότερη παγκόσμια συγκομιδή από το 1961, κατηγορώντας τον καιρό, αφού τα αμπέλια σε βασικές αμπελοοινικές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία καταστράφηκαν από τους δυσοίωνα ζεστούς και ψυχρούς καιρούς.
Ένα εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε 133 τυποποιημένες φιάλες κρασιού, οπότε η πτώση της παραγωγής που προβλέπεται από το OIV ισοδυναμεί με περίπου 2,9 δισ. λιγότερα μπουκάλια κρασί το 2017.
Αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν «annus horribilis» στη Δυτική Ευρώπη, το οποίο οδηγεί στην χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 36 ετών μετά την έκθεση των αμπελώνων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που περιελάμβαναν ανοιξιάτικο παγετό και καύσωνα το καλοκαίρι.
Ο OIV κατηγορεί τις συνθήκες «ακραίων καιρικών φαινομένων» για ένα καταστροφικό έτος για τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου: την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο Ζαν Μαρί Αρόντ, γενικός διευθυντής του OIV στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι προβλέψεις τους δείχνουν πως η παραγωγή κρασιού το 2017 βρίσκεται σε πορεία για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.
«Αυτή η πτώση είναι συνέπεια των κλιματικών κινδύνων» δήλωσε ο Αρόντ. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ακραίες καιρικές συνθήκες – από τον παγετό έως την ξηρασία – επηρεασαν σημαντικά το 2017 την παραγωγή κρασιού, η οποία ήταν ιστορικά χαμηλή».
Τα νέα είναι ακόμη χειρότερα για τους λάτρεις του chianti και του prosecco, με την Ιταλία να έχει δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από τους τρεις μεγάλους καλλιεργητές. Η παραγωγή της προβλέπεται να μειωθεί κατά 23% φέτος. Οι αμπελώνες της Ιταλίας επλήγησαν από τις θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα Λούσιφερ. Σημαντικές περιοχές όπως η Τοσκάνη, η Σικελία, η Απουλία και η Ούμπρια ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα για τους λάτρεις του γαλλικού κρασιού, καθώς ο OIV προβλέπει μείωση 19% της παραγωγής στη Γαλλία. Στην Ισπανία η πτώση της παραγωγής είναι μικρότερη και φτάνει το 15%.