Η κλιματική αλλαγή και μερικές συνέπειές της για τον κόσμο του κρασιού
Όσο και αν κάποιοι αρνούνται να το πιστέψουν, η κλιματική αλλαγή που σημαντικό της μέρος οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, υποστηρίζεται σήμερα από την επιστημονική κοινότητα με στοιχεία ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο απασχολεί και τους οινοπαραγωγούς παγκοσμίως και ιδιαίτερα εκείνους με τη μεγαλύτερη παράδοση. Ζώνες οι οποίες παλιότερα θεωρούταν αδύνατο να παράξουν οίνους υψηλής ποιότητας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα πια, έρχονται στο οινικό προσκήνιο. Λέγεται πως ο Αγγλικός νότος έχει παρόμοιο κλίμα με την ζώνη της Champagne 20 χρόνια πριν. Έτσι, επενδυτές από παντού ακόμα και Γάλλοι (Champenois) από γνωστούς οίκους της Καμπανίας αγοράζουν γη με σκοπό την παραγωγή κατά κύριο λόγο αφρώδων κρασιών ποιότητας με την παραδοσιακή μέθοδο.
Η κλιματική αλλαγή πολύ πιθανόν να προκαλέσει μία μαζική μεταφορά των σημερινών οινοπαραγωγικών περιοχών, γνωστών για την ποιότητά τους, σε νέα εδάφη καθώς επίσης και την αλλαγή των ποικιλιών σταφυλιών που είναι φυτεμένα στα μέρη αυτά για πάνω από μία χιλιετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη δε θα γίνει ομοιόμορφα αλλά θα είναι εντονότερη σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και κυρίως στο βόρειο ημισφαίρειο του πλανήτη. Η αύξηση των θερμοκρασιών θα συνεχίσει να προκαλεί το λιώσιμο των πολικών πάγων και να επηρεάζει τις χιονοπτώσεις στα βουνά. Αυτό δε θα επηρεάσει απλά τη στάθμη της θάλασσας, αλλά και τα θαλάσσια ρεύματα τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στο κλίμα του πλανήτη. Μία από τις πιο άμεσες συνέπειες που θα παρατηρήσουμε θα είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά μισό μέτρο όμως πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανό να αυξηθεί μέχρι 2 μέτρα και μάλιστα κάποιες απαισιόδοξες θεωρίες προειδοποιούν για αύξηση άνω των 4 μέτρων δεδομένου ότι μία γενική αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει και αύξηση του όγκου του νερού των θαλασσών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εξαφάνιση πολλών σημαντικών αμπελώνων στις περιοχές της Bordeaux, της Πορτογαλλίας, της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, του Oregon, της Washington, της Χιλής, της Αργεντινής, κλπ. Επιπλέον, θα ήταν εμφανής μία σημαντική αύξηση της αλατότητας των εδαφών στα αμπέλια παραθαλάσσιων περιοχών που θα επηρέαζε πολύ την ανάπτυξη του φυτού.
Μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα θα είχαμε και τη βελτίωση των συνθηκών για τις μυκητιακές ασθένειες της αμπέλου και την αύξηση των πληθυσμών εντόμων φορέων ασθενειών τα οποία προκαλούν και άμεσες βλάβες στα κλήματα. Η εμφάνιση νέων ασθενειών, η αύξηση στη χρήση των φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων καθώς και η αύξηση της ευαισθησίας της αμπέλου θα ήταν μερικές από τις συνέπειες που θα εμφανιζόντουσαν.
Ένα τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω είναι πως η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των δρυών και την ποιότητα του ξύλου που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή βαρελιών και εναλλακτικών τους. Είναι πιθανό να επιφέρει μία σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των ταννινών και άλλων πολυφαινολών του ξύλου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να μειώσουν το χρόνο της αδράνειας των βελανιδιών από το χειμωνιάτικο λήθαργο με αποτέλεσμα την αύξηση του πορώδους του ξύλου και συνεπώς να αλλάξει εντελώς την ποιότητα των παραγώμενων προϊόντων δρυός και τον τρόπο που θα παλαιώνουν τα κρασιά μέσα τους.
Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες και όπως βλέπουμε με αυτό το άρθρο συμπεριλαμβάνονται οι επαγγελματίες οίνου και οινόφιλοι και καλό θα είναι να ευαισθητοποιηθούμε με πράξεις, όχι μόνο με λόγια το συντομότερο δυνατό..
Γιάννης Παπαδημητρακόπουλος Οινολόγος – Αμπελουργός MSc
Πηγή: winenews.gr