Σαρώνει η παράνομη διακίνηση κρασιού
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και αθέμιτος ανταγωνισμός οδηγούν σε απόγνωση τους οινοποιούς της Κρήτης
Τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν στην κυβέρνηση έχει η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί που, όπως εξηγούν τα στελέχη του αμπελοοινικού τομέα της Κρήτης, καλλιέργησε συνθήκες ανάπτυξης του «οργίου» παράνομης διακίνησης. Με επιστολή προς τους υπουργούς Ε. Τσακαλώτο και Β. Αποστόλου, η ΚΕΟΣΟΕ κατήγγειλε ότι το φαινόμενο με μετριοπαθείς υπολογισμούς εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στο 40%, διαμορφώνοντας τα έσοδα του Δημοσίου στα 14.900.000 ευρώ (υπολογισμός βάσει των δηλώσεων παραγωγής τους).
Ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης
«Το εύρος της παράνομης διακίνησης κρασιού στην Κρήτη μπορεί πρόχειρα να ευθυγραμμιστεί και με την πτώση στη νόμιμη διακίνηση του προϊόντος που ξεπερνάει το 20%», εξηγεί ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης. «Ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη, που το τουριστικό προϊόν καλλιεργεί το καλοκαίρι συνθήκες αύξησης της κατανάλωσης, μπορεί κανείς να δει τις συνέπειες.
Το παράνομο κρασί διατίθεται χύμα σε καταστήματα εστίασης και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει για τι ποιότητα μιλάμε. Αυτό και μόνο, εκτός από την οικονομική του διάσταση, σκεφτείτε τι πλήγμα είναι για το κρητικό κρασί, που πασχίζουμε να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο», λέει ο κ. Μηλιαράκης.
Ο χορός των λουκέτων
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αν μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει οινοποιία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο χορός των λουκέτων θα ξεκινήσει, αν δεν καταργηθεί ο φόρος, και το «μάρμαρο» θα πληρώσουν τα μικρά οινοποιία που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Το μήνυμα ότι στο τέλος θα υπερισχύσει το παράνομο εμπόριο έστειλε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Π. Ιερωνυμάκης, που διευκρίνισε ότι «ο φόρος σε καμία περίπτωση δεν είναι 23 ή 24 λεπτά ανά λίτρο, αφού με τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις ξεπερνάει τα 45 λεπτά».