Συνέντευξη του Κου Ευάγγελου Γεροβασιλείου
Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. www.gerovassiliou.gr
Συνέντευξη του Κου Ευάγγελου Γεροβασιλείου
– Πότε ξεκίνησε η πορεία του Κτήματος Γεροβασιλείου;
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, που δημιουργήθηκε το 1981, όταν πρωτοφυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα Μαλαγουζιάς στον οικογενειακό αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα της Επανομής. Το 1986 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα.
– Πώς νιώθετε σήμερα, μετά από 30 χρόνια, για την πορεία της Μαλαγουζιάς, ποικιλία που πρωτο-οινοποιήσατε και διασώσατε από την εξαφάνιση;
Είμαι ευτυχής που συμμετείχα στη διάσωση μίας παλιάς ελληνικής ποικιλίας, που έχει αρχίσει σήμερα να αποκτά διεθνή φήμη και να ανοίγει νέους δρόμους για εξαγωγές.
– Που θεωρείτε ότι βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα; Πώς θα κερδίσουμε τις αγορές του εξωτερικού;
Είμαι σίγουρος πλέον ότι οι ελληνικές ποικιλίες είναι αυτές που δίνουν το στίγμα της ποιότητας του ελληνικού κρασιού. Κορυφαίοι οινοκριτικοί, όπως η Jancis Robinson, τοποθετούν σήμερα το Ασύρτικο μεταξύ των καλύτερων ποικιλιών του κόσμου. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ακριβά κρασιά –ειδικά εκτός Ελλάδος- παρά μόνο εάν προέρχονται από ελληνικές ποικιλίες.
– Πόσο έχει συμβάλλει στην εξωστρέφεια της περιοχής το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου;
Το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου περιλαμβάνονται πλέον σε διεθνείς οδηγούς, όπως το Lonely Planet και το Trip Advisor. Η συλλογή των 2.600 ανοιχτηριών κρασιού είναι μοναδική σε ποικιλία και αφηγείται τη διαχρονική εξέλιξη της μεταλλουργίας και της ευρεσιτεχνίας. Κάθε χρόνο έχουμε συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Το Μουσείο δίνει και μία άλλη εικόνα στο Κτήμα μας αλλά και στην περιοχή, αφού συνεισφέρει στην πολιτιστική κληρονομιά, στον τοπικό τουρισμό, και φυσικά, στη φήμη των κρασιών μας. Πέρυσι είχαμε περίπου 10.000 επισκέπτες και σχεδόν κάθε μέρα ένα σχολείο που παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που, με πολύ προσοχή και αγάπη προς τα παιδιά, έχουμε οργανώσει.
– Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την πορεία της επισκεψιμότητας στο Κτήμα τα τελευταία χρόνια;
Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, η επισκεψιμότητα στο Κτήμα μας δεν έχει επηρεαστεί, απεναντίας σημειώνει ανοδική τάση. Εξάλλου δεν έχουμε σταματήσει να επενδύουμε στον οινοτουρισμό. Εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο λειτουργεί ο νέος χώρος υποδοχής του Κτήματος, που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση και φιλοξενία των επισκεπτών. Πρόκειται για έναν χώρο που εκτός από την υποδοχή των επισκεπτών, περιλαμβάνει την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το πωλητήριο και το καφέ του μουσείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί με τη θέα του αμπελώνα, της θάλασσας και του Ολύμπου.
– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Το κρασί για μας είναι μία πολιτισμική διαδικασία. Με αφορμή τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών που προσφέρουν τόσο το μουσείο μας όσο και ο αμπελώνας και το οινοποιείο, οργανώνουμε εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, συναντήσεις και διαλέξεις για το κρασί και τις τέχνες, επιστημονικά συμπόσια, εκδόσεις βιβλίων και παραμυθιού, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο.
ΠΗΓΗ: www.WineNews.gr