Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… οινική συμμαχία!
Δεν αρκεί μόνο ένα καλό κρασί με ονομασία προέλευσης. Οι ορεινές και ημιορεινές αναβαθμίδες. Ο μόχθος του αμπελοκαλλιεργητή και το λαχταριστό μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι. Σε αυτές τις εποχές κρίσης και ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού, δε φτάνει «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα…» και η γόνιμη ελληνική γη.
ΚΡΑΣΙ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας συνένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα νέο και ισχυροποιημένο σχήμα συνεργασίας παραγωγών. Πρόκειται για την «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε» και την «Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» που συνήψαν αρχές Μαρτίου 2016, μακροχρόνια οινική και εμπορική συμφωνία, διατηρώντας ωστόσο την οργανωτική τους αυτονομία.
Βάση και αφετηρία στη σύναψη αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε από τη μια, η υγιής επιχειρηματική και οικονομική διάρθρωση των δυο εταιριών και από την άλλη, η ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών, ειδικότερα σε αυτές τις περιόδους οικονομικής ύφεσης.
«Μπορούμε σήμερα να εγγυηθούμε, όχι μόνο το εισόδημα για τις 20 και πλέον χιλιάδες ελληνικές αγροτικές οικογένειες που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο τη σοδειά τους, αλλά και την απρόσκοπτη τροφοδότηση των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών που επιλέγουν τον αδιαφιλονίκητο συνδυασμό ποιότητας και τιμής στο καλό ελληνικό κρασί…» δηλώνει ο εμπορικός διευθυντής της «Ελληνικά Κελλάρια Οίνου» κ. Τάσος Αθανασόπουλος, τονίζοντας πως αυτό το προϊόν με τις εξαγωγικές του ικανότητες μπορεί να είναι «ισχυρό αντίδοτο στην ελληνική κρίση!»
«Πρόκειται για μια καινοτόμα συνεργασία παραγωγών και όχι παραγωγών και διακινητών, όπως συνηθίζεται…» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Γιάννης Σκούτας. «Στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας ακόμα πιο ισχυρής, υγιούς και ανταγωνιστικής οινικής και εμπορικής οντότητας που θα ανήκει και θα διευθύνεται αποκλειστικά από Έλληνες, θα στηρίζεται στα ελληνικά κεφάλαια και το μόχθο του παραγωγού και παράλληλα, θα αποτελεί έναν περήφανο πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά…», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΟΣΣ.
Δύο οινικές δυνάμεις, η μία στην ηπειρωτική Ελλάδα και η άλλη σε ακριτικό νησί, έρχονται να εφαρμόσουν για πρώτη φορά έναν μηχανισμό αλληλοϋποστήριξης, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης, ενδυνάμωσης των τμημάτων διανομής και πωλήσεων καθώς και ισχυροποίησης του ήδη υπάρχοντος δικτύου. Με πρακτικές που στόχο έχουν την οικονομία κλίμακος, τη διεύρυνση των εξαγωγικών δυνατοτήτων του ελληνικού κρασιού, το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και τη δημιουργία νέων οινικών προϊόντων που θα κερδίσουν και αυτά, όπως το πολυβραβευμένο ανά τον κόσμο σαμιώτικο κρασί, την αγάπη και την προτίμηση του σύγχρονου και απαιτητικού καταναλωτή.
«Η συμπόρευσή μας μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει για τη χώρα, την οικονομία αλλά και τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη. Κι άλλωστε, όπως το ίδιο το κρασί -ως προϊόν γνωστό από την αρχαιότητα- πιστοποιεί, οι ζυμώσεις κι η ωρίμανση φέρνουν το καλό αποτέλεσμα…» σχολιάζουν οι εμπνευστές αυτής της οινικής συνέργειας.