ΔΙΑΦΟΡΑ

To βιολογικό κρασί κερδίζει συμπάθειες

Share

Τα κέρδη από την παραγωγή βιολογικού κρασιού έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Περίπου 5.000 στρέμματα αμπελώνων που αντιστοιχούν στο 5% των συνόλου των αντίστοιχων γεωργικών εκτάσεων της Γερμανίας, καλλιεργούνται με οικολογικές μεθόδους. Σύμφωνα με το Γερμανικού Ινστιτούτο Κρασιού στο Μάιντς, οι Γερμανοί καταναλωτές προτιμούν το βιολογικό κρασί λόγω της ποιότητας αλλά και του φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου παρασκευής του.

Αύξηση της βιολογικής αμπελουργίας στην Ευρώπη

Η Γερμανία και η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των οινοπαραγωγών χωρών που εφαρμόζουν ήδη εκτεταμένες βιολογικές μεθόδους με μεγάλη επιτυχία. Ακολουθεί η Αυστρία, η οποία παρά τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες έχει αναπτύξει βιολογικές αμπελοκαλλιέργειες στο 8% των αμπελώνων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία, η οποία κατάφερε μέσα σε μόλις δύο χρόνια να διπλασιάσει τη βιολογική παραγωγή της. Κατάφερε να επεκτείνει τις βιολογικές καλλιέργειες σε 54.000 στρέμματα και να συναγωνίζεται πλέον δυναμικά τις παραδοσιακές ανταγωνίστριές της Γαλλία και Ιταλία. Η Ισπανία ευνοείται και από τις ιδανικές κλιματολογικές της συνθήκες. Ενώ στη Γερμανία χρειάζονται 1200 έως 1500 ώρες εργασίας για να αποδώσει ένα στρέμμα βιολογικής καλλιέργειας, στην Ισπανία με τις ίδιες ώρες αποδίδουν 100 αντίστοιχα στρέμματα.

Κρασί απευθείας από τη φύση

Κατά τη δεκαετία του 1980 το βιολογικό κρασί κατηγορήθηκε παγκοσμίως ως «κακό κρασί για μια ήσυχη συνείδηση». Η αντίληψη αυτή έχει πλέον αλλάξει. Σημαντικές επιστημονικές έρευνες πάνω στο βιολογικό κρασί τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη πλέον σύνδεση της ποιότητας του κρασιού με τη βιολογική του προέλευση. Ήδη η Ένωση Γερμανών Οινοπαραγωγών με πάνω από 200 μέλη ανακοίνωσε πως το 1/4 αυτών παράγει βιολογικό κρασί.

Η διαφοροποίηση στις ετικέτες, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν τα βιολογικά προϊόντα, γίνεται σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Ecovin και τον ευρωπαϊκό κανονισμό Demeter. Στόχος είναι η καλλιέργεια με καθαρά οργανικές μεθόδους που συμβάλλουν στην προστασία του οικοσυστήματος. Βασική προϋπόθεση είναι η μη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων βλαβερών για το περιβάλλον. Πολλοί παραγωγοί πηγαίνουν άλλο ένα βήμα μπροστά, προκρίνοντας τις λεγόμενες βιοδυναμικές μεθόδους, οι οποίες προσβλέπουν σε μια αειφόρα γεωργική παραγωγή με την παράλληλη εκπαίδευση των αγροτών.

Επιστημονικές εξελίξεις από τη Γερμανία 

Η μεγάλη όμως υποστήριξη της βιολογικής αμπελουργίας έρχεται από τον επιστημονικό χώρο. Το Πανεπιστήμιο του Γκάιζενχαϊμ εκπονεί από το 2006 ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της συμβατικής και της οργανικής-βιοδυναμικής αμπελουργίας. Σύμφωνα με τον οινολόγο Γκέοργκ Μάισνερ, και οι δύο αυτές βιολογικές μέθοδοι έχουν σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την συμβατική μέθοδο ενώ συγχρόνως διασφαλίζουν την ασφαλή, υγιή ανάπτυξη των αμπελιών.

Για την ερευνητική ομάδα το μέλλον των βιολογικών καλλιεργειών εντοπίζεται κυρίως στην ανάπτυξη της βιοδυναμικής αμπελουργίας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως μέσα στην επόμενη εικοσαετία οι βιολογικές καλλιέργειες αυτού του είδους θα αποτελούν τον κανόνα, ενώ η συμβατική παραγωγή κρασιού με τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας θα ελαττωθεί σημαντικά.

Πηγή

To Top