Γιατί η Ελλάδα θα βγάλει φέτος λιγότερο κρασί
Σε μάλλον ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναμένεται ότι θα κινηθεί η φετινή εγχώρια παραγωγή οίνου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Η πρόβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάνει λόγο για συνολικό όγκο παραγωγής, την περίοδο 2015-2016, στο επίπεδο των 2.650.000 εκατόλιτρων, μειωμένος κατά 5,36% σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, η προβλεπόμενη φετινή παραγωγή δεν είναι μειωμένη μόνο σε σχέση με την περσινή περίοδο, αλλά είναι κατά 12,28% μικρότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και κατά 30,51% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Τα αίτια που οδηγούν τη φετινή παραγωγή οίνου σε πτώση σχετίζονται, κυρίως, με τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις και υγρασία) που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδας και επηρέασαν αρνητικά μεγάλες αμπελουργικές περιοχές, όπως της Αχαϊας, της Κορινθίας και του Ηρακλείου Κρήτης. Περιοχές, οι οποίες, ήδη, είχαν παρουσιάσει προβλήματα από τις αρχές του καλοκαιριού.
Από την εκτιμώμενη φετινή παραγωγή, τα 230.000 εκατόλιτρα αφορούν οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), 470.000 εκατόλιτρα οίνους με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), 100.000 εκατόλιτρα ποικιλιακούς οίνους και 1.850.000 εκατόλιτρα οίνους που δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες. Επίσης, από την εκτιμώμενη παραγωγή, το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι 1.860.000 εκατόλιτρα, αφορά λευκούς οίνους και 790.000 εκατόλιτρα ερυθρούς-ερυθρωπούς οίνους.