Κρασί : Η κρίση άγγιξε παραγωγή και κατανάλωση
Η κρίση φαίνεται ότι έπληξε και τον οινοπαραγωγικό κλάδο στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία, η κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί, η πενταετία – σε σύγκριση με την προηγούμενη – κινήθηκε πτωτικά, ενώ η παραγωγή είχε διαφορετική συμπεριφορά, με βάση στοιχεία μελέτης της ICAP.
Τι δείχνουν τα δεδομένα :
- Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από παραγωγικές επιχειρήσεις
- Η εγχώρια παραγωγή είναι κατακερματισμένη σε μεγάλο πλήθος οινοποιητικών μονάδων
- Στην πλειοψηφία πρόκειται για μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες, που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση
- Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες, αν και ολιγάριθμες, καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, διαθέτοντας στην πλειοψηφία τους σύγχρονες εγκαταστάσεις και ποικιλία προϊόντων
- Σημαντική είναι η παρουσία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών
- Οι εισαγωγές οίνου καλύπτουν πολύ μικρό μέρος της εγχώριας αγοράς, ως εκ τούτου είναι περιορισμένος ο αριθμός των εισαγωγικών επιχειρήσεων
Η εξέλιξη της παραγωγής οίνου διαχρονικά δεν ακολουθεί σταθερή πορεία. Την προηγούμενη πενταετία (περίοδοι 2004/05 έως 2008/09), η εγχώρια παραγωγή υποχώρησε, με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,6%. Την τελευταία πενταετία (περίοδοι 2009/10 έως 2013-2014) η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά τις τρεις πρώτες περιόδους, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, διαμορφώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής οριακά αρνητικό για την πενταετία συνολικά.
Το λευκό κρασί έχει μερίδιο παραγωγής στο 65%-70% του συνόλου.
Τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ καλύπτουν ποσοστό 27%-29% της παραγωγής.
Πέραν της υποχώρησης της ζήτησης, ευνοήθηκε σημαντικά και η υποκατάσταση των εμφιαλωμένων κρασιών από το χύμα, το μερίδιο του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, τονίζει ότι : “Η εγχώρια κατανάλωση οίνου (όπως ακριβώς και η παραγωγή) παρουσιάζει σημαντικές ετήσιες διακυμάνσεις και εναλλαγές. Επομένως θεωρείται πιο αντικειμενική η σύγκριση με βάση το μέσο όρο ανά πενταετία. Την τελευταία πενταετία η μέση ετήσια κατανάλωση οίνου διαμορφώθηκε σε επίπεδα της τάξης των 3.000 χιλ. εκατόλιτρων, μειωμένη κατά 9% περίπου συγκριτικά με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Σε ετήσια βάση, η εγχώρια κατανάλωση οίνου την περίοδο 2012/13 σημείωσε μικρή αύξηση (4%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη οινική περίοδο”.
Από το συνολικό μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης οίνου, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν περί το 40%.
Τα κρασιά εγχώριας παραγωγής καλύπτουν τη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό, με τις εισαγωγές να μην ξεπερνούν το 5%-8% της αγοράς.
Ταυτόχρονα, καταγράφεται και υποχώρηση των εξαγωγών οίνου μετά το 2010, στο 11% την περίοδο 2011/12 και στο 9,6% την περίοδο 2012/13.
Οι συνολικές πωλήσεις των 44 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση παρουσίασε και το μικτό κέρδος (κατά 9,3%).
Παρά τη βελτίωση στα παραπάνω μεγέθη, τόσο το λειτουργικό, όσο και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμειναν ζημιογόνα την εξεταζόμενη διετία, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 35% περίπου το 2013.
Θετικό στοιχείο ήταν η αξιόλογη βελτίωση σε επίπεδο κερδών EBITDA.