NEA

Στο limit up διεθνώς οι τιμές στο Ασύρτικο Σαντορίνης

Share

Πολύ καλή έως εξαιρετική χαρακτηρίζεται η φετινή εσοδεία από τους Έλληνες Οινοποιούς.

Αιτία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου, το γεγονός ότι το κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν ο ήπιος χειμώνας και το σημαντικό ύψος βροχής όλη την περίοδο (ακόμα και στη Σαντορίνη είχαμε 800mm βροχόπτωσης) με αποτέλεσμα τον επαρκή
εφοδιασμό των φυτών με νερό, την ανάπτυξη πλούσιου φυλλικού τοιχώματος και την αύξηση της παραγωγής. Το ήπιο καλοκαίρι με αραιή βροχόπτωση οδήγησε σε μία πλήρη ωρίμανση των περισσότερων ποικιλιών, που έδωσαν πολύπλοκα αρωματικά λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα και κόκκινα κρασιά με μέτρια αλκοόλη και έντονο χρώμα.
Στα αρνητικά της χρονιάς, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και η κατά τόπους ανάπτυξη περονόσπορου, που μείωσαν τις αντίστοιχες ποσότητες σταφυλιών αλλά δεν έθιξαν την ποιότητα των παραγόμενων κρασιών.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούν δύο αξιοσημείωτα δεδομένα της φετινής χρονιάς.
α) Ενώ γενικά οι τιμές παρέμειναν σταθερές (0,20 € έως 0,30€ στα παραγωγικά αμπέλια και 0,30 € έως 0,60 € για τις
ελεγχόμενες ποικιλίες), το Ασύρτικο στη Σαντορίνη έσπασε κάθε φαντασία με 2,5 €/κιλό, τιμή από τις πιο ακριβές σε παγκόσμιο
επίπεδο, και
β) Ο τρύγος στην ορεινή Αιγιάλεια ολοκληρώθηκε μετά τις 20 Οκτωβρίου (Ροδίτης) εποχή που ακόμα και η Βόρεια Ευρώπη
είχε τρυγήσει (ίσως και την vendange tardive!)
To Top