Την επόμενη φορά που θα σηκώσετε ένα ποτήρι κρασί για πρόποση με έναν φίλο, σκεφτείτε ότι κάνετε κάτι περισσότερο από το να εκφράσετε μία ευχή. Φροντίζεται την υγεία σας, αφού ο ρόλος του λευκού και κόκκινου κρασιού είναι καθοριστικός και θεραπευτικός.
Στην Ελλάδα η κατανάλωση κρασιού ήταν πάντα αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Δίαιτας. Τις τελευταίες δεκαετίες το πάντρεμα του κρασιού με το φαγητό αποδεικνύεται σωτήριο.
Η αιθυλική αλκοόλη (το οινόπνευμα του κρασιού) απελευθερώνει ενέργεια η οποία μεταβολίζεται στο συκώτι. Ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετά πλούσιο σε θερμίδες, αφού δίνει περίπου 90kcal στην περίπτωση του κόκκινου και γύρω στις 80kcal στην περίπτωση του λευκού. Δυστυχώς θα το κατατάξουμε στα τρόφιμα με τις λεγόμενες «κενές θερμίδες» γιατί δεν προσφέρει παρά μια ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών, κάποιων βιταμινών και μετάλλων. Είναι όμως ένα υγρό πολύ εύγευστο αφού τα συστατικά που βρίσκονται στο φλοιό και τους σπόρους των σταφυλιών προσδίδουν μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Μέση κατανάλωση κρασιού, ποσότητα δηλαδή ίση με 1-2 ποτήρια την ημέρα, προληπτικά και όχι θεραπευτικά, βοηθάει σε έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας.
Βοηθάει σε περιπτώσεις τόσο απλές όπως ένα απλό κρυολόγημα, όσο και σε πιο σοβαρές όπως οι πιθανότητες αύξησης της μακροζωίας. Κάθε ποτήρι κρασί περιέχει τουλάχιστον 200 διαφορετικές φαινόλες και τανίνες, ουσίες που θεωρούνται αντιοξειδωτικές, δηλαδή προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και την γήρανση. Το κρασί προτείνεται στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και την πρόληψη καρδιακών προσβολών. Βελτιώνει τη ροή του αίματος, αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη και μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων. Η προστασία που προσφέρει το αλκοόλ είναι πιο δραστική το βράδυ, όταν τα λίπη από το φαγητό κυκλοφορούν στα αγγεία και συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωμάτων. Αυτή η προστασία συνεχίζεται μέχρι το επόμενο πρωινό, που ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προσβολών είναι μεγαλύτερος.
Ο κατάλογος των ωφελειών δε σταματά εδώ. Μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθάει στην οστεοπόρωση, τη φυσική κατάσταση, τον καρκίνο του παγκρέατος, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, περιορίζει τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων, βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τέλος μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Στους ηλικιωμένους αυξάνει την όρεξη και ενισχύει την εντερική λειτουργία. Όσοι πίνουν λίγο κρασάκι καθημερινά, συνήθως κάνουν καλύτερη διατροφή, καπνίζουν λιγότερο και ασκούνται περισσότερο από τα άτομα τα οποία απέχουν τελείως από το αλκοόλ.
Τέλος δίνει μια νότα κεφιού στη ζωή μας, γιατί βελτιώνει την ψυχολογία μας. Έχει χαλαρωτικές ικανότητες, μειώνει το στρες, βελτιώνει τον ύπνο και τη διάθεση και ενισχύει την κοινωνικότητα.
Κρατήστε όμως τις ισορροπίες και μην εκμεταλλεύεστε τα θετικά αποτελέσματα για να το ρίξετε έξω. Υπερκατανάλωση κρασιού συνδέεται με μέθη, εθισμό, αλκοολισμό, κίρρωση ύπατος και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα στις γυναίκες. Ας απολαύσουμε λοιπόν το κρασί σε μικρές συχνές δόσεις κι ας το συνδυάσουμε με δίαιτα πλούσια σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, ελαιόλαδο, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά.
Για να μπορέσουμε και την επόμενη φορά να σηκώσουμε το ποτήρι και να πούμε …. «στην υγειά σας».